-----------------------------------
mmarin
22 Dec 2024 14:48


-----------------------------------
Mario, e&#537;ti încă sub influen&#539;a unei decizii pe care ai luat-o deja &#537;i la care &#539;i-e greu să renun&#539;i. E OK, face parte din natura umană să ne agă&#539;ăm de trecut. Dar cea mai mare îmbunătă&#539;ire pentru calitatea observa&#539;iior ar fi să ie&#537;i din casă, afară din ora&#537; e încă &#537;i mai bine. Am petrecut &#537;i eu multe ore cu telescopul pe balcon sau la fereastră dar numai când o ie&#537;ire în câmp nu era fezabilă, chiar &#537;i observând de pe peticul de verdea&#539;ă înghesuit între blocuri aduce un plus semnificativ calită&#539;ii imaginii. 
  Rezultatele testului comparativ pe care l-ai făcut se încadrează în experien&#539;a mea anterioară, păstrând acela&#537;i raport focal nu obtii o cre&#537;tere semnificativă a rezolu&#539;iei percepute odată cu cre&#537;terea aperturii; dacă ai fi făcut un test pe stele duble strânse, aproape de limitele teoretice ale instrumentelor, diferen&#539;ele ar fi fost u&#537;or de observat. Culorile false - franjele colorate care însotesc liniile de demarca&#539;ie între alb &#537;i negru sunt mai intense la obiectivele cu sticle ED pentru că sunt mai concentrate, la acromatele clasice ai culori mai pu&#539;in saturate dar întinse pe o suprafa&#539;ă de câteva ori mai mare; în lumină slabă un acromat poate părea lipsit de abera&#539;ii dar asta nu înseamnă că imaginea e perfectă. De aceea luneta ED oferă mai multe detalii în ciuda culorilor false mai intense: toate lungimile de undă sunt focalizate într-o zonă îngustă; la acromat sunt într-o fâ&#537;ie mai adâncă &#537;i, mai rău, sunt afectate de abera&#539;ia sferică care e corectată bine doar pe o por&#539;iune îngustă a spectrului vizual.
  Dacă vrei un instrument semnificativ mai bun decât cel pe care-l ai va trebui să cheltuie&#537;ti mai mult decât ai programat ini&#539;ial &#537;i, eventual, să iei în considerare alte op&#539;iuni decât refractorul.