-----------------------------------
Mircea Pteancu
23 Dec 2024 23:40


-----------------------------------
Bivanus

Daca ai un trepied bun, stabil pe care sa pui reflectorul din linkul indicat, va fi bine.
Daca nu, mie aceasta combinatie, gasita de David Marica, mi se pare excelenta. Ba chiar o vad drept dotarea optima pentru un incepator sau un astronom nomad.

https://telescop-expert.ro/telescop-newton-skywatcher-explorer-150750-red-az5-deluxe_288352

Despre ocularele zoom mi-am spus parerea de mai multe ori. Si nu la modul polemic. Inteleg ca ocularele zoom sunt mai potrivite pentru cei fara probleme de vedere. Asta n-am stiut-o, e bine de tinut cont.

Am doua oculare zoom de la Svbony. Cel potrivit pentru reflectoare este intradevar modelul 135. De cand l-am luat, Mark III de la Baader doarme in hamacul lui, fara intrerupere.
Cum am descris in rapoartele mele de observatii, ocularele zoom trebuie folosite in tandem cu un ocular de focala ''lunga'' adica 25mm sau 30mm si cu camp aparent cat mai mare. La mine asta inseamna 60* sau 70*. Cu ocularul acesta cauti obiectul sau zona in care se afla obiectul. Odata ajuns acolo, pui zoomul in focuser. Te doare la basca daca are camp de 40* sau chiar 30* ( exista asa ceva de la cele mai mari case de optica ), focala lunga a zoomului iti foloseste doar ca sa-ti confirme ca ai ramas centrat pe obiect/ asterism. Dupa care, bagi presiune, maresti puterea. Legenda ca obiectele DSO se observa la mariri mici a trecut in trecutul mitologic, definitiv pierdut din cauza poluarii. In ziua de azi, ori esti sub cer Bortle 2, ori folosesti G > 100x. Sau vei vedea mai nimic.

Iar pentru mariri mai mari decat biruie zoomul, ce are omu' prin cufarul de oculare.

Mircea