-----------------------------------
tuxtm
24 Dec 2024 00:10


-----------------------------------
Cum vi se pare relativ la usurinta in folosire si versus poluarea luminoasa? 70/700 inseamna F/10 si ar trebui sa se comporte decent la planete si la DSO-urile mai luminoase gen Nebuloasa Orion , Pleiade , roiuri globulare. Banuiesc ca a aratat cate ceva , cat sa va deschida apetitul la ceva mai consistent Smile
Motivul pentru are mi-am luat telescop, nu e pentru ca luneta lu fiu'miu(acum are 9 ani) mi-a deschis apetitul pentru ceva mai bun, ci pentru ca eu nu aveam voie sa folosesc luneta decat daca era si el afara, si chiar si atunci puteam doar sa privesc obiectele gasite de el (o singura data mi-a dat voie sa fac niste poze la luna cu un DSLR mai vechi, care au iesit chiar ok, pentru un habarnist ca mine.):) Deci despre usurinta in utilizare nu pot spune mai nimic:) Luna, Pleiadele se vedeau senzational (cel putin pentru mine, care pana atunci nu mai pusesem mana pe o luneta:) ). Si Nebuloasa Orion, Jupiter si Saturn se vad ok, dar comparand acum, imi place mai mult cum se vad cu Dobson-ul (ceea ce e si normal).
Toate observatiile le-am facut din curte, si asa cum spunea si Erwin, la Giarmata poluarea luminoasa e inca mare, asa ca nu prea am vazut alte obiecte DSO.
Si-a luat si un Folosesc refractoare asa ca parerea mea despre modelul de reflector poate nu e cea mai avizata, totusi , citind despre ele imi place mai mult varianta 150/750mm care apare si in discutii pe la altii https://www.cloudynights.com/topic/745812-...n-general/
Sincer, nu stiu de ce, dar si mie mi-ar fi placut tot un refractor, dar ar fi fost total aiurea sa iau unul la fel ca al lui, iar un upgrade mai serios ar fi depasit cu mult bugetul. De banii care i-am dat pe Bresser-ul meu as fi luat cel mult un 90/900 cu montura Azimutala (la cat timp am de observatii consider ca monturile EQ nu sunt pentru mine), asa ca cea mai buna solutie mi s-a parut Dobson-ul (in felul asta cea mai mare parte a bugetului a mers pe tub). 
Motivul care a inclinat balanta catre 150/1200 au fost ocularele incluse in pachet (pe langa cele 2 recomandari de aici de pe forum si cea a tipului de la astromagazin.ro cu care am vb la telefon). Ocularele incuse in pachet cu 150/750 erau 2 Kellner, iar la asta este un SuperPlossl. 
Din ce am inteles, cel cu F5 ar fi fost mai potrivit pentru obiecte DSO, avand un max FOV mai mare, dar fix pentru asta nu ar fi recomandate Kellner-urile (daca am inteles eu bine).
Oricum, pana acum sunt incantat de achizie.