-----------------------------------
Erwin
26 Dec 2024 10:40


-----------------------------------
Bine ai revenit!

Proiectul este potrivit, &#537;i eu am început a&#537;a. Însă am luat un obiectiv gata optimizat de colegul nostru Zoth. Am avut acces la un strungar bun la vremea respectivă. A ie&#537;it o lunetă pe cinste pe care încă o folosesc. Ce am gre&#537;it la ea a fost faptul că m-am chinuit cu o ma&#537;ină de găurit &#537;i o masă în cruce improvizată să fac frezarea canalelor pentru rulmen&#539;i. Ma&#537;ina nu era destul de rigidă pentru aluminiu a&#537;a că a trebuit să corectez pozi&#539;ia axelor rulmen&#539;ilor punând epoxy în loca&#537;urile imprecise. Ca să fie pe pozi&#539;ia corectă am băgat hârtie între tub &#537;i corp până s-a întărit epoxy. Însă nu prea &#539;ine acest epoxy. În timp s-a stricat &#537;i a trebuit refăcut. Acum am ma&#537;ină (tot homemade) de frezat însă nu a fost timp de refacerea acelui focuser, fiind alte proiecte prioritare. 

În privin&#539;a a ceea ce se poate vedea confirm observa&#539;iile lui Iulian. Având un mak de 100mm F/10 MTO-11CA original, am putut face compara&#539;ie. Luneta este afectată de cromatism însă ca putere de adunare a luminii la DSO este foarte asemănătoare. Luneta are un contrast un pic mai bun. 

Am avut prima oară o montură din T de bronz de 1". Prea mică &#537;i aveam probleme cu vibra&#539;iile sau cu reglajul pe altitudine. Însă am putut observa Luna &#537;i planetele, plus o serie de alte obiecte. Montura din piston de Dacia, a doua pe care am construit-o duce cam 5Kg &#537;i a &#539;inut bine luneta care are mai pu&#539;in. Am folosit-o cu succes destulă vreme până am construit un cassegrain de 200mm &#537;i 11.6Kg pentru care am făcut montura din piston de tractor. Asta duce acum macheta telescopului Hubble care are vreo 14Kg.