-----------------------------------
tuxtm
26 Dec 2024 19:26


-----------------------------------
Sarbatori cu bucurie si un An Nou Fericit tuturor.

Povestea cu rapoartele focale mici sunt mai bune la DSO e un pic mai complicată; e adevărat că, la aceea&#537;i apertură o focală mai scurtă acoperă o felie mai largă de cer pentru câmpul maxim al unui ocular (cca 28mm pentru 1.25&#8221;, 44mm pentru 2&#8221;) dar abera&#539;iile obiectivului vor fi mai accentuate spre margine (coma în cazul reflectoarelor, astigmatismul &#537;i sferocromatismul la refractoare). În plus ocularele ieftine vor adăuga propriile abera&#539;ii - dacă un plossl sau un kellner se descurcă bini&#537;or la f/8, la f/5 nu mai e chiar ok. 
Deci pana la urma, alegerea facuta a fost pana la urma cea mai buna:) Problema care a mai ramas de rezolvat e depozitarea lui, momentan sta langa un perete prin living, si inca e intreg (dar n-ar fi rau sa ii gasesc un loc mai protejat, ca cine stie joaca ii apuca pe ai mei si il gasesc odata la pamant)

Filtrele pentru nebuloase sunt utile dar numai dacă reu&#537;e&#537;ti să ob&#539;ii adaptarea deplină a ochiului la întuneric.
Nu stiam ca utilitatea filtrelor pentru nebuloase depind de adaptarea ochiului la intuneric! Stiam doar ca, in general e nevoie de adaptarea ochiului la intuneric, dar din lipsa de timp am sarit pasul asta, desi stiu ca nu e tocmai indicat. 

 Colegul Milan Picard are un thread interesant despre începuturile sale în DSO, merită căutat &#537;i citit.
Multumesc pentru pont. O sa-l caut si o sa incep sa-l citesc zilele astea, daca tot nu pot iesi afara:)