-----------------------------------
dreammer54
28 Dec 2024 12:13


-----------------------------------
Multumesc.
Eu am vazut diferente intre Poxipol bicomponent si Bison Epoxy bicomponent. Poxipolul niciodata nu a tinut prea bine, Bison Epoxy a fost cu totul altceva, mult, mult mai bun. Dar tot asigurarea cu surub si piulita a fost cea mai buna, dupa lipirea cu Epoxy.

In legatura cu colimarea, am eu ceva sperante mi mult sau mai putin realiste.
Mi-ar placea sa reusesc alinierea din constructie, fara sa mai trebuiasca colimare.
Dorim cu totii sa facem lucrurile cat mai bine, dar ma gandesc ca, totusi, la 120x si f/11 colimarea nu e la fel de critica ca la 200x si f/5.
Probabil mai mult (150x) se va putea doar la Luna (si chiar acolo, doar daca voi avea noroc, oricat de nepretentioasa ar fi Luna). Dar intai asa vad ce poate si apoi concluziile.
Poate gresesc, dar incerc sa-mi mentin asteptarile realiste in limita a 120x si sper ca la 120x si f/11 micile erori/o colimare mai putin decat perfecta nu vor avea un impact atat de grav asupra imaginii la ocular. Dar, cum am zis, intai sa testez.

Idee de colimare am una singura, daca e sa pastrez lucrurile cat mai simple: 3 L-uri pe interiorul tubului, la 120 de grade. Pe aceste L-uri sta placa de baza a focuser-ului, cu suruburi si arcuri. As putea, astfel, sa colimez focuserul (inclinatia acestuia sau, altfel spus, reglajul de tilt), intocmai ca oglinda principala a unui newtonian.
Sa fac celula obiectivului reglabila, pe tub de PVC, cred ca ma depaseste.

Si tare mi-ar placea sa nu mai trebuiasca sa colimez, ca la newtonian, dar daca altfel nu se poate, nu am nici o problema sa colimez.

Multumesc.