-----------------------------------
David Marica
28 Dec 2024 15:36


-----------------------------------
Aseara, 27.12.2024, dupa ora 22, am decis sa ies afara sa fac observatii cu Binoclul 10x50 Lacerta Explorer si cu telescopul, cerul fiind excelent, senin, negru, cu multe stele.
Intre 22:20 si 23:00, am facut urmatoarele observatii cu binoclul:

- La ora ~22:20, spre Vest - NV, am zarit o stea portocalie cu ochii liberi, dar in binoclu se vedea ca o stea dubla portocaliu-rosiatic, foarte bine rezolvata. Prin preajma era stralucitor si Deneb. Din ce imi amintesc, era la stanga de Deneb. Problema este ca m-am intors s-a fac ceva poze, iar cand am revenit dupa cateva minute cu binoclul, nu mai era, dar Deneb era in continuare pe cer. Ciudat, deci nu stiu, o fi fost o stea dubla, satelit(cu sau fara lasere), dar avion nu cred, deoarece avionul are led-uri rosu si verde intermitent si se misca rapid. Deci interesanta experienta am avut, am crezut ca observ pentru prima data o stea dubla rosie foarte interesanta.

Am mai observat:
- M39 si steaua Deneb;
- M31 (s-a vazut decent, nucleul galbui si foarma sa ovala, parca se vedea si M110 mai indepartat si foarte difuz);
- M33 ca un norisor gri foarte difuz; Steaua Mirach (galbui);
- NGC 457, Roiul Bufnita s-a vazut foarte bine in Cassiopea;
- NGC 884 si 869, stock 2
- Mel 20, Mel 25 si M45, aceste roiuri s-au vazut spectaculos prin binoclu, evident s-au vazut si cu ochii liberi.
- Jupiter si satelitii sai, foarte mici in binoclu, imi tremura mult mainile spre zenit.
- Marte (s-a vazut frumos, luminos si rosiatic)
- Pollux si Castor, cu culorile lor diferite, alb-albastrui si galbui.
- M42 si M43 - s-au vazut foarte bine, probabil daca era binoclul pe un trepied vedeam mai multe detalii.
- Am admirat si stelele din jurul constelatiei Orion, Saiph, Rigel, Alnitak, Alnilam si Mintaka, Betelgeuse, Bellatrix si cred ca si Lambda Orionis;
- Sirius stralucitor, iar mai jos de Sirius, roiul M41, iar putin mai departe, la stanga de M41 se vedea si M47.
- M81 si M82 foarte slab si difuz, cred ca doar M81 se vedea mai mult.
- Steaua dubla binoculara, Mizar si Alcor.
- Am incercat sa observ o noua stea variabila, pe care sa ii calculez magnitudinea, dar am decis s-a fac cu ochiul liber, mainile erau obosite, iar stelele de comparatie erau mai indepartate. 
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=239427#239427

Cer senin,
David