-----------------------------------
Erwin
30 Dec 2024 14:27


-----------------------------------
La luneta mea am folosit un tub de inox de la o lampă de grădină. Are doar 75mm diametru dar celula făcută de Zoth a fost suficient de lungă ca să nu apară vignetare. Prima diafragmă a fost un mic umăr în adaptorul în care a intrat &#539;eava. Acest prim tronson l-am căptu&#537;it cu velur negru. În tub am introdus vreo 3 inele din aluminiu făcute la strung, cu un umăr pe care am fixat diafragme decupate din carton negru. Tubul a fost &#537;mirgheluit &#537;i vopsit cu negru mat la interior. Nu am avut reflexii parazite deranjante. 

Mărirea maximă la care po&#539;i ajunge depinde mai mult de condi&#539;iile atmosferice &#537;i obiectele pe care vrei să le vezi. În condi&#539;ii de seeing foarte bun la Lună po&#539;i depă&#537;i mărirea teoretică, fără a observa mai multe detalii decât permite grosismentul rezolvant. Se pierde din luminozitate din cauza pupilei de ie&#537;ire foarte mici, ajungi să-&#539;i vezi "scafandrierii" din umoarea apoasă a ochiului. 

Am văzut detalii frumoase de-a lungul timpului. Într-o excursie în zona Cheile Nerei având cer negru într-o zi de 1 mai muncitoresc am văzut câteva galaxii din lan&#539;ul Markarian &#537;i o mul&#539;ime de alte obiecte.