-----------------------------------
dreammer54
31 Dec 2024 14:36


-----------------------------------
Va multumesc pentru ajutor.
Celula obiectivului nu incape in tub de 90 mm. - si nu ma refer la diametrul maxim al celulei, ci la portiunea dintre capatul dinspre ocular al celulei si pana la gulerul celulei, gulerul fiind zona cu diametrul cel mai mare al celulei).
Am sperat si eu sa scap de tub de 110 si sa pot folosi tub de 90 mm., dar asta e. Cel putin deocamdata, ca idei am, dar implica strungar si...un pic de risc pe care nu stiu daca o sa mi-l asum (sa construiesc alta celula pentru obiectiv).

Am mers pe urmatoarele variante (adica am cumparat deja, am inceput lucrul si am.progresat destul de mult):
Tub PVC (gri) de 110 mm.
Inca un tub din care am taiat distantierele pentru diafragme. Si ca sa rigidizez tubul. Creste greutatea, asta e.
Macar la final, pe cantar de bucatarie, mi-a aratat 2,3-2,4 kg. - e bine (tuburile de PVC, obiectivul, focuser-ul etc.).
Carton negru pentru coperti, se gaseste la coala A4, 1 leu/coala: pentru diafragme si pentru facut cilindri care sa intre in tub, ca sa nu mai vopsesc tubul. E subtire, am taiat diafragmele cu o foarfecuta de unghii, deci se lucreaza foarte usor. Am mai folosit, mai demult, am pus in tuburi port-oculare. Nu e la fel de fain (negru, absorbant de lumina) ca velurul, dar daca va trebui voi pune si velur, probabil doar in zona obiectiv-prima diafragma.
Am gasit in Le Roi Merlin un model de picior de masa, metalic dar foarte subtire, cam 1 mm.peretele.
Diametru exterior de 40 mm., lungimi de 100 si 150 mm.(si cred ca au si de 60 mm.)
Picioarele astea au o bucsa de plastic in care se infileteaza elementul reglabil al piciorului.
Bucsa are diametrul perfect, intra la fix o diagonala sau un ocular pe 1,25, fara joc.
Nu a trebuit decat sa fixez cu suruburi si piulite (M3) o platbanda de aluminiu de 10x2 mm.pe care sa ruleze axul focuser-ului.
Desigur, nu cred ca am curaj sa pun un DSLR pe un tub asa subtire, dar pentru nevoile mele (cel mai greu ocular un X-Cel LX de 9 mm, asta daca mai gasesc unde l-am pus...) este foarte bine, mai ales ca, neavand acces la nici un strungar, tubul port-ocular putea sa fie o problema cu destule batai de cap.
Ax focuser: o surubelnita de 3 sau 4 mm, nu mai stiu, dar parca de 4 am ales.
Am cumparat un tocator din lemn de fag, grosime vreo 18-20 mm., m-am uitat sa nu fie curbat, din care am facut diverse elemente (placa de baza a focuser-ului, suportii pentru axul focuser-ului, sistemul de franare.
Rulmentii sunt 624 (10 exterior, 3 interior si cred ca si H-ul e tot de 3 mm., dar asta e mai putin important).
Rulmentii stau pe o platbanda de aluminiu, care sta fixata pe L-uri din otel (zincat?).
Am pus tubul pe masa, am pus Poxipol si apoi am strans, cu niste prese mici, platbanda cu rulmenti pe L-ul metalic ajustand pana au "calcat" simetric pe tub...munca destul de migaloasa, dar a iesit bine.
Dupa ce s-a uscat am dat, cu grija, doua gauri prin care am pus suruburi M3. Suruburile alea sunt baza, nu Poxipol-ul.
A iesit bine, a iesit centrat (tubul "calca" pe toti 4 rulmentii).
Am luat si 2 bride pentru tub de 110, dar din acelea fara cauciuc, care vor fi inelele de prindere pe montura.
Din acelasi tocator din lemn de fag mi-am taiat, manual, la traforaj, o "sina Vixen".
Mai am putin, abia astept sa-l vad pe cer, sa vad cat de departe (sau poate nu) stau cu colimarea etc.

O sa pun si poze.