-----------------------------------
Mircea Pteancu
31 Dec 2024 23:46


-----------------------------------
Foarte frumoase si impresionante lunetele ''voastre'', dragi colegi, multumesc !

Eu am sa vin cu ceva incomparabil mai umil. Il vedem in poza atasata pe August Matson ( 1839 -1928 ), care si-a trait cea mai mare parte a vietii pe insula Bockon din Suedia. Figura boema, Matson se intretinea din cresterea gainilor dar era pasionat de Astronomie. Era posesorul unei mici lunete, vizibila in poza si a unui sextant marinaresc. A construit un glob celest si instrumente simple de masurat unghiuri care au fost suficient de precise pentru a face masuratori ale perimetrului insulei Bocken.
Matson a propus un nou sistem de masurare a timpului si a unghiurilor despre care a corespondat cu Camille Flammarion. De asemenea a efectuat observatii meteo un timp indelungat.

Ceea ce-l face special pe August Matson este faptul ca a fost deja activ ca astronom amator in 1860, cu cincizeci de ani mai repede decat alti suedezi. A fost, probabil, primul astronom amator din tara sa.
Despre luneta lui, cred ca este vorba de o luneta terestra cu apertura de 25mm, cel mult 30mm. Cred ca relieful lunar, satelitii lui Jupiter, petele solare si cateva obiecte Deep Sky precum M45, M44, M42 or fi fost observabile cu ea.

Mircea