-----------------------------------
Mircea Pteancu
04 Ian 2025 16:26


-----------------------------------
Aseara, Vineri 3 Ianuarie 2025 am efectuat prima mea observatie astronomica din noul an. Inca din a doua zi de Craciun, o raceala/gripa ce-o fi fost, m-a obligat sa schimb paharelul traditional de palinka cu antibiotice +++. ( Da' sa nu se bucure dujmanci ca-mi revin ... numai ce m-am dres cu niste visinata ! ).
Am pierdut asa cel putin trei sau patru seri qvazi- senine. Aseara a fost un cer foarte bun pentru observatii dar inca nu-s pregatit sa ''ies in spatiu''. Dar pe aceasta n-am mai fost dispus sa o pierd. Asa ca ( iar o sa urle p'aici Stapanul Gramaticelor de pe forum ) nu doar ca m-am limitat la observatii cu binoclul dar si pe acelea le-am facut prin termopanul uneia din ferestrele de la mansarda.
Instrumentele folosite au fost binoclul Swarovski Habicht 7x42mm si luneta terestra Hensoldt Wetzlar 25x56mm, tinuta in mana. 
Zona din cer accesibila a fost cea din apropierea Zenitului. Mi-am tras un fotoliu sub fereastra si '' i-am dat bataie''. Observatia din pozitia semiculcata ajuta la o mai buna stabilitate a binoclului iar la folosirea lunetei HW 25x56mm a fost o binecuvantare ca am putut sa-mi reazem ceafa de spatar.

Observatii cu Habicht 7x42mm: 

- M103, abia vizibil, foarte mic si slab, insignifiant. Daca nu stiam ca-i acolo, treceam ''peste'' ...

- NGC 663 a fost vizibil , dupa o focalizare migaloasa, cu vederea periferica / VP.

- Roiul Dublu din Perseu: bine vizibil, cu o stea, respectiv doua, vizibile in fiecare si ceata luminoasa. In orice caz, s-a vazut mult mai bine decat m-as fi asteptat si asta mi-a dat un imbold sa continui.

- Roiul Alfa Per / Cr 39 a fost foarte bine vizibil

- M34 a fost slab luminos dar vizibil cu vedere directa/ VD.

- M37 si M36 au fost slab luminoase dar vizibile cu VD iar M38 numai cu VP.

- Jupiter avea doi sateliti la Est : Ganymede si Callisto.

- M31 s-a vazut foarte bine cu VD, o elipsa de ceata, mica dar luminoasa

- In Pleiade/M45 am numarat intre 17 si 19 stele. Numai Asterope aparea ca stea dubla.

- Alta stea dubla observata a fost 56 And, stele oranj separate prin mai mult de trei minute de arc.

Am reobservat fiecare obiect cu luneta Hensoldt Wetzlar 25x56mm. Cresterea aperturii se face imediat simtita, fiecare obiect a fost mai luminos, mai bine vizibil in lunteta , fata de binoclu. Obiectele precum NGC 663 si M38 s-au vazut bine, cu vedere directa, desi slab luminoase in continuare.
Iar la Roiul Dublu din Perseu, M34 si M36, s-au vazut si cateva stelute slabe, rezolvate.
Dubla 56 And a format un asterism in L, culcat pe latura lunga in directia N-S cu vreo cinci stelute. La Est si in interiorul ''elului'' se mai vedeau cam tot atatea stelute vizibile dar mai degraba cu VP. Acesta a fost roiul NGC 752 din Andromeda.

Sincer va spun ca nu ma asteptam la asa ceva. E adevarat ca geamul nu-i perfect curat, or mai fi fost si picaturi de condens. Ce sa mai vorbim de absorbtia prin stratul dublu de sticla. Deci conditii foarte departe de cele ideale. Dar toate cele de mai sus, s-au vazut asa cum le-am descris.
Nu stiu la voi cum se numeste asa ceva dar, pe ulita mea, se numeste ''o mica si reusita sesiune de observatii''. Consider ca am intrat cu dreptul in 2025 !

Cer senin, Mircea