-----------------------------------
Erwin
05 Ian 2025 15:11


-----------------------------------
Pentru că abia ne întorsesem din vacan&#539;ă nu am avut vreme să pregătesc un setup pentru observarea faimoasei oculta&#539;ii de aseară, a&#537;a că am ie&#537;it cu binoclul 7x42 Swarovski Tirol nu departe de blocul în care locuiesc. De la balcon nu s-a văzut din cauză că blocul de la vest este mai înalt cu 2 etaje. 

Imaginea a fost cristal, am putut vedea clar câteva cratere mari de pe Lună însă nu am putut deosebi Saturn de un guguloi luminos, totu&#537;i nu avea aspect stelar. Lumina cenu&#537;ie a Lunii era neuniformă, se zăreau mările lunare. Am stat în umbra unei "construc&#539;ii într-o apă" ca să nu îmi bată felinarele în ochi. Am putut urmări ingress-ul, scăderea treptată a luminozită&#539;ii lui Saturn când a fost acoperit de Lună, câteva zeci de minute bune, nu am numărat. Deoarece pentru a vedea ie&#537;irea ar fi trebuit să merg mai departe, poate în parc, Luna fiind prea jos, am renun&#539;at &#537;i am intrat în casă. 

A fost prima observa&#539;ie astronomică din acest an cu binoclul. Serile trecute am observat Jupiter, Marte, Venus &#537;i Luna doar cu ochiul liber. 

La mul&#539;i ani cu cer senin, tuturor!