-----------------------------------
horatius
24 Apr 2008 02:43


-----------------------------------
Nu ai probleme cu ocularul Epic ED? Inafara bineinteles de luminozitate la puterea aceea ce marire? Am avut si eu 3 epic ed, dar in 2 saptamani si-au gasit un nou stapan din cauza multiplelor probleme ale lor: black-out serios (la cea mai mica miscare a mea disparea imaginea), aberatii la margine de toate tipurile, luminozitate mai scazuta fata de alte oculare cu aceeasi focala.

Eu folosesc un ocular Epic ED de 3.7mm care imi da in jur de 270x si imaginea sufera de o pierdere foarte mare a luminozitatii.. totusi in conditiile in care nimeresc un focus excelent si am ochiul bine sensibilizat la lumina 

@Catalin: Am mai spus de cateva ori pe forumul asta: produs chinezesc nu inseamna produs prost. Chinezii pot face si lucruri proaste si bune. Iar cel putin in domeniul astro, instrumentele chinezesti de azi sunt foarte bune, au un raport calitate/pret mai mare decat instrumentele premium. Acum 4-5 ani calitatea era destul de variabila, acum consistenta opticii este mare, optica proasta apare rar. WO acela de 66mm e 100% chinezesc, si e vazut ca instrument premium deja. Testate pe interferometru oglinzile si obiectivele chinezesti (Synta, WO si altele produse in acelasi loc) produc constant valori rms si strehl de aceeasi marime cu instrumentele zise premium. Daca esti dispus sa platesti poti lua un instrument chinezesc premium. Cine are bani de optica premium nu intreaba pe forumul acesta ce sa isi ia, stie deja ce vrea, are experienta necesara sa discrimineze acei ultimi 3-5% de calitate pe care ii ofera un instrument premium si e dispus sa plateasca o suma considerabila sa se apropie mai mult de o iluzorie perfectiune optica. Dar cum 95% din cei care au un telescop se opresc la stadiul de amator, produsele fabricate in masa sunt mai mult decat vor avea nevoie. China a facut posibila astronomia pentru foarte multi pentru ca putini, si nu din Ro, isi permit sa scoata minim 5000-10000 euro pentru un instrument de la Takahashi, Pentax, Astrophysics et al. numai ca sa constate de multe ori ca nu e ce se asteptau si ca nu e pentru ei astronomia. Chiar si japonezii de la Vixen au decis ca Synta se ridica la standardele lor si isi fac o parte din instrumente si monturi in China. Ca sa nu mai vorbim de Televue care vinde Naglere, Panoptice, Plossuri si altele facute in China, si dau oamenii sute de dolari/euro pe un ocular chinezesc doar sa aiba sigla lor. Si exemplele pot continua.