-----------------------------------
iulian90
05 Ian 2025 15:32

Ocultatia dintre Luna si planeta Saturn. 4 ianuarie 2025
-----------------------------------
Buna ziua tuturor.

Aseara am observat si filmat ocultatia dintre Luna si Saturn , un rar eveniment astronomic, cu telescoapele Gigant 245mm (vizual + foto afocal cu telefonul) si SW 130mm (filmare cu camera ASI178MM). Am avut mare noroc ca am prins cer senin aseara si am putut observa rarul eveniment astro, asa ca m-am pregatit temeinic la lasarea intunericului in asteptarea ocultatiei.

La sfarsitul orei 19 (ora locala) planeta Saturn se apropia tot mai mult de Luna pentru ca mai apoi la ora 19:59 sa atinga aparent cu inelul partea intunecata a Lunii si sa dispara treptat in spatele Lunii. A fost ceva uimitor pentru mine sa observ disparitia treptata a unei planete dupa discul Lunii, fiind pentru prima oara cand observ asemenea eveniment astro. 
Apoi pe la ora 20:33 planeta a reaparut pe partea luminata a Lunii, undeva in apropierea Polului sudic, prin dreptul craterului Boguslawsky (care a fost greu de indentificat chiar cu ajutorul atlasului selenar). 

Datorita faptului ca Luna si Saturn erau la o inaltime destul de mica fata de orizont am avut de-a face si cu turbulenta atmosferica destul de mare, mai ales la emersia lui Saturn, dar si cu obstructionare cauzata de copaci si magazie, ceea ce m-a determinat sa mut telescoapele in alt loc cu vizibilitate mai buna, cu putin timp inainte de inceperea ocultatiei. 

Dar sunt foarte multumit ca am reusit sa observ acest eveniment rar, si cu ocazia asta nu voi mai rata nicio ocultatie planetara de catre Luna indiferent de situatie, las orice treburi deoparte, doar vremea sa ma mai impiedice (in 2023,  noiembrie, a mai fost o ocultatie dintre Luna si Venus dar am ratat-o din cauza ca nu eram acasa, fiind plecat cu treaba prin oras).

Mai jos am lasat un link catre filmarile facute cu camera ASI 178 prin telescopul SW 130mm, in momentele de imersie si emersie a planetei Saturn, filmari pe care le-am contopit intr-un singur clip ce l-am postat pe YouTube.

https://youtu.be/P9LEfRl-Smw