-----------------------------------
Catalin Fus
24 Apr 2008 10:16

...
-----------------------------------
@ skywatcher :

WO, de bune ce au fost lentilele chinezesti, tocmai ce si-a schimbat furnizoru de obiective si nu prea mai vrea sa auda de asa ceva. A renuntzat la TEC in prima faza, gindindu-se 'ca la apucat pe DZEU de picior' cu optica 'Made in China' si dupa o serie de teste in care se arata ca obiectivele sufera de astigmatism, calitate proasta ( L/2) si altele....au schimbat furnizorul si o sa il anunte in 2 zile la NEAF impreuna cu noile instrumente.
Cunosc mai multe direct de la partile implicate dar nu e de datoria mea decit sa va las sa vedeti despre ce e vb, in fond e munca oamenilor si surpriza lor iar eu respect dorinta de a tacea din gura pe care mi-au adresat-o unii.
Dovada cea mai buna a ceea ce spun este faptul ca singurii care au ramas cu lentile facute acolo 100% sint Celestron, Meade (cu APO), Orion si SKW care au un succes teribil cu lentilele si oglinzile lor incit fac reduceri peste reduceri ptr a scapa de stocuri.
Producatorii care au produse de calitate, nu le fac in China.
Astept un singur exemplu din partea ta cu optica garantata si testata, insotita de certificat ca doar limita de difractie impiedica oglinda (obiectivul) sa isi atinga potentialul, Made in China...si tac ptr totdeauna.

Intimplarea face ca aceste fabrici din China ale lui TV sa fie in Taiwan, care e alta mincare de peste. Unele lentile ptr oculare le mai fac in Japonia chiar.....d-aia se platesc sumele acelea pe un ocular.
aaaaa si mai e ceva , sint asa de scumpe ocularele ptr ca si rata de rateuri e destul de mare la nivelul de calitate cerut de TV si rateurile se platesc tot din aceeasi bani.

@zircon

imi pare rau ca nu ai inteles gluma de la inceput....era un raspuns ironic la sfaturile multora de pe aici, care baga in ceatza. Trebuia reactionat mai demult la altii, nu acum la mine ptr ca stii ffff bine ca nu sint rau-intentionat. 

treaba cu diametrul oglinzii, raport focal si focala....din pacate e adevarata. NU imi permiteam astfel de afirmatii fara a stii despre ce e vb.....deci nu exagerez chiar deloc. 
Eu am invatat in meseria mea ca a trata cazurile fiecare dupa nevoi e cel mai bine....nu exista reteta generala universal valabila.
V-ati gindit macar un pic ca multi intra pe acest forum si vor sa cumpere un telescop fara a citi UN RAND despre aceste instrumente??
Eu am vb cu vreo 4-5 oameni pina acum care.....confundau lucrurile grav in urma discutiilor mult prea detaliate (ptr un incepator) de aici.
Eu vb pe practic...asa imi place.

Cu respect,
Catalin