-----------------------------------
iulian90
07 Ian 2025 18:56


-----------------------------------
 Pe stargazerslounge e un meserias - Kon - care pozeaza cu dobu' fara ghidaj si fara platforma ecuatoriala. Mai precis poza, ca acu' are un dob cu go-to. Imaginile ob&#359;inute de el sunt incredibile, tipu' reuseste sa urmareasca manual Statia Spatiala Internationala si sa o mai si pozeze!!!

Uimitor la ce performante a putut ajunge Kon cu un telescop pe montura Dobson fara tracking si ghidaj si ce imagini DSO fantastice iese din mana lui. M-am uitat la cateva din imaginile facute de el si deja m-au dat pe spate la cat de faine sunt, mai ales cea cu Flaming Star Nebula din Auriga. 
Dar si eu am inceput deja sa fac imagini DSO cu telescop pe montura Dobson si anume cu Gigantul de 245mm ,mai jos am lasat si un link catre topicul unde am postat asemenea imagini facut cu Dobson fara tracking si ghidaj:

https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=20381&postdays=0&postorder=asc&start=195 incepnd cu postarea de pe 23 septembrie, si chiar ISS am filmat-o cu Dobsonianul Gigant de 245mm, dar am mai facut si in trecut alte filmari la ISS cu celelate instrumente, printre care cu telescopul de 114/900mm si telescopul Seben 150/1400mm ambele pe monturi Dobson.
In ceea ce priveste imaginile DSO facute cu Dobson se numara cele facute la roiuri deschise sau globulare, unele cu galaxii dar am ajuns si la nebuloase precum M42, M 27, M 57 etc. 
Secretul este consta in a alege o expunere potrivita, pe baza regulii 500 pentru astrofoto untracked  (Exp(s)
=500/(F x Crop factor), unde F - focala in mm si Crop factor -factorul crop al senzorului camerei de ex la Canon cu ASP-C crop factor de de 1.6) in functie de focala telescopului si de senzorul camerei si intradevar expunerea in cazul unui Dobson fara tracking poate fi destul de scurta de ordinul a 0,08-0,5s , trebuind compensata de un castig sau ISO cat mai mare la camera.

La planete e un pic mai dificil din pricina faptului ca acolo trebuie focala echivalenta mare ,magnificatie mare cu lentila Barlow care ingusteaza campul real al telescopului care acopera senzorul camerei (la randul lui putand fi destul de mic) iar planetele ies rapid din camp si nu pot strange mai mult de 500 cadre, ceea ce e prea putin in cazul planetelor ,de aceea as opta pentru o platforma ecuatoriala pentru Gigantul de 245mm.

Aseara am facut printre cele mai bune capturi la planete, incepand cu Venus, Saturn, apoi Jupiter si Marte si chiar la Uranus, cu camera ASI 178 prin reflectorul SW de 130mm. 
Majoritatea imaginilor finale au iesit super, in special la Jupiter , Marte si Venus. 
La Venus am folosit filtru verde care mai ingusteaza banda de trecere si astfel reduce efectul refractiei atmosferice asupra imaginii, discul planetei se vede mult mai clar si fain decat data trecuta. 
La Jupiter am prins multe detalii pe disc dar si o conjuctie intre doi dintre satelitii sai si anume Ganymede si Callisto la V de discul planetei. 
Iar la Marte , poate cea mai reusita si clara imagine de pana acum, cu detalii fine printre cele mai grosiere, printre "marile" de pe suprafata planetei. 
Si la Uranus in pofida discului minuscul e posibil sa fi prins ceva detalii, insa va trebui abordat cu Gigantul de 245mm la o focala echivalenta mare (de peste 3000mm), cu barlow 3x, asta dupa ce o sa-i fac platforma ecuatoriala Gigantului de 245mm.