-----------------------------------
Claudiu
24 Apr 2008 11:41


-----------------------------------
cu ocularele la raport :
Super Ploss APO 40mm  Synta - cel mai mare cimp pe care-l pot scoate de pe 1.25, vignetat putin si cu un cimp iritant de aprox 45 de grade, este un ocular extrem de bun, fara reflexii si de o claritate mare. Imi da in jur de 1.9 grade si intotdeauna este primul ocular care intra, fie zi sau noapte.
Ploss celestron 25mm  - relief mic si cimpul apare integral numai privit de aproape. Ocular anti-jeg care arata imagini bune si cind e plin de praf, cred ca e destul de luminos pentru ca in comparatie cu urmatorul ocular este o diferenta destul de mare. Cimp de 55 de grade corectat 80% si foarte slabe reflexii interne.
UWA 66 Synta - cimp foarte mare si cred otpim pentru observatii (mai mult ar fi exagerat), corectat 70-80% dar cimpul nu este foarte plat (din cite-mi dau seama). Cel mai mare defect (si aproape eliminatoriu) este ca montarea lentilei de cimp in planul focal arata toate firicelele de praf peste imagine... ingrozitor de nasol la obs solare. Pozitionarea este atit de nefasta incit si dupa curatare ramin aparente usoare dire.
Hyperion 8mm Baader - La puterea de 125x imi este greu sa gasesc un obiect foarte luminos care sa fie uniform distribuit in cimp. Cind am sa-l gasesc ma voi bucura mult pentru ca imaginile sunt extrem de clare. La luna demonstreaza cit de bine este mascat impotriva reflexiilor, e parafocal cu Epicul, cimpul pare foarte plat si confortul de privire este destul de bun. Ar merge insa muult mai bine pe un obiectiv mai mare (150-200) pentru ca dea o pupila mai generoasa. Nu este deloc de 2 ori mai bun decit un ploss (la jumatate de pret) dar exista o diferenta notabila. Cu un barlow 3x produce imagini nesperat de clare la planete. Tousi setupul devine greu si incomod. Nefolosibil pe 2", nu ajunge in focus nici macar fully back. (poate cu o diagonala de 2", dar un adaptor dintr-o teava de PVC facut de mine a demonstrat ca n-are rost)
Epid ED 3.7 tot China. Skywatcher avea dreptate, blackouturile sunt enervante, in principiu este un ploss cu dublet ED barlow si relieful ocularului este foarte mare. Trebuie folosit intr-un loc intunecat de la usoara distanta fata de cupa. Pe axa este foarte sharp (comparat cu Hyperion adus la aceeasi focala - cam la fel sau uwa 20mm prin barlow) si scaderea de luminozitate este naturala avind in vedere ca am sarit de limita maxima a magnificatiei pentru 120mm.  Cimp de 55 de grade, ok pentru planete (cu motor, evident) si din nefericire prezinta reflexii interne la luna. Alegerile mele de echipament au fost din start orientate spre planete, acest ocular fiind orientat exact spre asta. Insa serile cu adevarat bune (cum ar fi una in care am mers cu Hyperion la 350x pe Marte foarte clar) sunt rare din capitala. De ce nu am vrut un ortoscopic ? pentru ca designul (nu optic) imi pare respingator (fata de lentila concava generoasa a Hyperionului sau Epicului). Poate mai tirziu voi incerca un orto de 5-6mm (dar sunt totusi scumpe).
Pina in prezent nimic de 2"... Dar observatiile la DSO din capitala nu sunt tocmai extravagante.
Si Barlow 1.25" demontabil GSO acromat coating verde, foarte util pentru webcam, in rest merge pentru comparatii de nuanta intre ocularele mici si cele mari prin barlow. Pina in prezent nu am gasit nici un rost in folosirea lui ca factor de marire 1.5x. Insa corpul e un bun prelungitor...
Nu adauga culoare falsa dar pare sa scada contrastul ( si produce imagini oribile cu ocularele de focala mare). Trei stele din cinci.