-----------------------------------
valy
24 Apr 2008 12:10


-----------------------------------
Nu stiu daca ati observat dar teleobiectivele nu se fac foarte lungi si cu diametru mic :? Oare de ce? Ar fi suficient sa fie de diametrul filmului :) Oare de ce le-or face de diametre asa mari? O adevarata risipa de material!!!??? 8)  :(  :lol:

Cu riscul asumat de a fi luat peste picior, de a fi total offtopic si de a da din nou cu batul in balta: se poate si obicetive mai mici decat diametrul filmului, chiar mult mai mici, si desi dimensiunea este mica, totusi avem un factor de "marire" proportional cu focala (e drept ca "focala" nu-si are rostul pt. astfel de constructii): http://photo.net/pinhole/pinhole.htm .
Asta ma face sa zic urmatoarele: zumul, marimea imaginii obtinute tine de focala, calitatea tine de dimensiunea obiectivului/oglinzii. Ceea ce nu contrazice ce au spus cei dinainte ( calitate = cer senin+oglinda mare) dar nu contrazice nici ce am zis eu ca totusi zumul tine de focala... Parerea mea.

Gata, ma las de aberatii...si ma duc sa vad stelele. Sarbatori fericite tuturor.

PS:

@Catalin Fus 
Pentru cei care nu vor sa isi construiasca singuri un telescop, tu ce le-ai recomanda? 
Si eu sunt curios de raspuns, pana acum nu l-am aflat desi mi-am dorit inca de cand am intrebat prima data pe forum "ce sa-mi iau".