-----------------------------------
iulian90
12 Ian 2025 19:34


-----------------------------------
Uneori se mai intampla sa fie cer cristal si cu turbulenta redusa in unele seri, dar se intampla destul de rar si depinde si de relieful locatiei de observare. Un astfel de exemplu a fost chiar aseara; cer senin limpede cu seeing bun la Braila, insa cu Luna prezenta la o faza destul de mare. Gratie acestor conditii (exceptand prezenta Lunii) am obtinut rezultate bune in fotografierea planetelor, de la Venus , Saturn, Jupiter si pana la Marte. 

Am utilizat atat telescopul Sky Watcher 130/900mm si camera ZWO ASI178MM cu barlow 2x, cat si telescopul Gigant 245/12896mm cu aceeasi camera si barlow2x la fotografierea planetelor, in primul caz, cu telescopul SW 130mm beneficiind de montura ecuatoriala cu urmarire, am tras capturi de peste 10000 cadre fiecare, in cel de-al doilea caz , cu Gigantul de 245mm pe montura Dobson fara urmarire, am reusit sa fac capturi de doar 1200-1300 cadre fiecare caci planetele ieseau rapid din campul camerei, dar rezultatele au iesit satisfacatoare in acest caz. Dar cand voi reusi sa fac o platforma ecuatoriala Gigantului de 245mm acesta va bate telescopul SW130mm la capitolul detalii fine in conditii de seeing bun, oferind imagini planetare mult mai detaliate si mai mari.  :) 

Deja inca de pe acum ,fara urmarire si la un numar redus de cadre per capturia Gigantul de 245mm  ofera detalii usor mai bune decat telescopul SW 130mm. La Jupiter se observa diferentele dar si la Marte sau Venus. La Saturn nu am mai apucat sa fac capturi si cu telescopul SW de 130mm ci doar cu Gigantul de 245mm.

La Jupiter am facut cu Gigantul de 245mm doua serii de capturi ,unele la inceputul sesiunii ,celelalte la o distanta de peste o ora, unde am suprins inceputul tranzitului satelitului Io, insa nu am mai apucat si tranzitul umbrei acestuia caci mi s-a umplut rapid memoria de pe laptop si nu am mai avut loc de alte capturi.