-----------------------------------
Mircea Pteancu
14 Ian 2025 00:26


-----------------------------------
Au trecut doua saptamani de la Anul Nou dar articolul d-lui prof. Adam de la Asociatia Astronomica Sirius din Barlad isi pastreaza actualitatea.
In articolul sau, dl. prof. Adam ne invita sa observam steaua Sirius, cerul instelat al iernii si planetele care se vad in aceeasi parte a cerului cu Steaua Anului Nou, dupa cum o numeste pe buna dreptate autorul. O mica simulare in Stellarium ne arata ca de Anul Nou, Sirius s-a aflat la un azimut de 172 grade, deci la mica distanta de opt grade de meridian si la o altitudine de 26 grade. Intradevar, Sirius era depasit in stralucire numai de catre planeta Jupiter.


Eu am facut o asemenea observatie in aceasta seara. Din cauza luminii foarte puternice a Lunii doar stelele cele mai luminoase se vedeau cu ochiul liber. Deasupra orizontului, la SE stralucea cu putere Sirius - Steaua Anului Nou, pe cerul estic se vedea  la 30 grade altitudine Luna cu Marte mai jos, la trei grade si jumatate spre Est.
Mai aproape de meridian, dar tot in emisfera estica, se vedea Jupiter avand pe Aldebaran la cinci grade spre S-SV. Langa Aldebaran doar stelele Theta se vedeau iar in Pleiade am putut numara cinci stele.
La ora 21 TLR, ora observatiei, Saturn nu se mai vedea din punctul meu de observatie iar pe Venus am vazut-o aseara, foarte luminoasa si la o altitudine uimitor de mare.

Cer senin, Mircea