-----------------------------------
Seb
24 Apr 2008 20:42


-----------------------------------
@Catalin Fus
Acolo unde ai intervenit in acest topic, era vorba sa isi construiasca o platforma ecuatoriala pentru un Dobson din comert.

Am inteles ca sustii ideea construirii propriului telescop. Dar nu toata lumea are inclinatie, timp, SDV-uri pentru asa ceva. Sustii ca daca iti construiesti singur iesi mai ieftin si obtii un telescop mai bun. Poate. Dar poate mai strici din materiale (ca doar esti la inceput), poate nu ai nici macar o surubelnita in casa (ce sa mai vorbim de strunguri, masini de frezat, centre de prelucrare). Ca sa nu mai amintesc de bancuri de test pe care sa verifici instrumentul (daca tot ma apuc de DIY, poate imi slefuiesc singur si oglinzile, nu?). Toate astea costa si nu sunt incluse in calculul de pret atunci cand se afirma ca un telescop home-made e mai ieftin.

De aceea, dupa ce am citit posturile tale in care criticai calitatea telescoapelor chinezesti, doream opinia ta in legatura cu situatia expusa: telescop de 2.500 RON pentru cineva care nu doreste sa devina constructor de instrumente optice. Doar e interesat de astronomie.

Cineva din aceasta categorie (a celor neinteresati de productia de instrumente optice), daca ar urma recomandarea ta nu ar cumpara nimic.

Nu mai bine un Dobson 200mm f/6 la 1.200 RON decat nimic, daca totusi esti interesat de astronomie?

Comparatia ta cu un refractor de 3.200 Euro pune lucrurile intr-o anumita perspectiva.

Pentru DSO te poti descurca si cu mariri mai mici de 400x.