-----------------------------------
dreammer54
18 Ian 2025 20:57


-----------------------------------
Va salut.
Am finalizat refractorul.
L-am refacut de la zero, pentru ca am primit un tub de aluminiu (multumesc inca o data, stie el cine) si a trebuit sa refac tot ce a fost facut initial pentru tub de 110...adica, practic, focuser-ul.
Asta m-a tinut muult in loc, focuser-ul, in ambele variante de tuburi: facut, desfacut etc. Nici acum nu e chiar ce ar trebui, dar eu ii stiu problemele si, cat timp e perfect functional si stiu cum sa il folosesc cu toate sensibilitatile lui, e destul...deocamdata.
Luneta e colimata. Poate nu perfect, dar la 150x, cu Sirius drept tinta, discrile Airy sunt separate si concentrice fara nici un dubiu. Bine, acum imaginea e atat de mica incat poate ca nu sunt perfecte, poate ca partea de sus a discurilor e...cum sa zic, infim mai mare decat partea de jos, dar discrile sunt concemtrice, nu se suprapun pe nici o portiune....ma rog, 4-5 discuri cat au putut ochii mei sa numere.
Intrafocal, daca asta e termenul corect (defocalizat cu focuser-ul dus in interiorul tubului, spre obiectiv) vad discurile descrise mai sus.
In celalalt sens, cu focuser-ul scos in afara, departat de oboectiv (extrafocal?) nu vad decat un disc luminos, defocalizat, evident, dar nici urma de vreun disc Airy.
Si, oricum, nu sunt sigur daca nu e doar teama.mea obsesiva de a nu fi colimat luneta, care ma face sa spun ca parca, parca sus, e un fir de par distanta la discurile airy fata de jos...chiar daca ele sunt clar, fara nici un dubiu, separate pe tpate circumferinta.

Oculare...hmmm. Skywatcher Plossl de 10 mm.
Goldline de 6 mm...nu mi-a placut niciodata, dar uite ca la 150x si cu ocularul asta am vazut si eu ceva detalii pe Jupiter, mai mult decat 2 benzi subtiri cat o linie trasa cu creionul, cum se vedeau la 90x cu Superploss-ul.
Mai am.un Plossl sau Super, habar n-am, de 25 mm., ocular stock, poqte chiar de la o chinezarie de reflector Bird-Jones (nu l-am cumparat eu...).
Dar pentru cerul Bucurestiului si cel putin momentan nu am ce face cu ocular de 25 sau 32 mai bun. Pentru Pleiade a fost suficient.

Prima lumina a vazut-o miercuri seara.
Jupiter, jumatatea de disc a lui Venus, nebuloasa din Orion...Sirius pentru verificarea colimarii...si un pic de plimbare la intamplare pe cer, star-hopping, de dorul cerului privit pur si simplu printr-un instrument, fara o tinta precisa.

Joi cer dezamagitor.

Aseara, vineri, cer mult mai bun
Jupiter, frumos.
Am fortat, cum va ziceam, la 150x. Am vazut ceva, in bamda de nord, care timp de o ora cata am stat eu s-a deplasat de la dreapta pana pe la mijlocul discului jupiterian.
Am crezut ca e Marea Pata Rosie. Internetul mi-a zis altceva, si anume ca Marea Pata Rosie s-ar fi vazut pe la ora 15-15:30, nu la or 20-21 cand am vazut eu. Nu stiu ce sa cred.

La 90x Jupiter mai clar, dar...mai putin de vazut. Eu nu am ochii asa de buni si, desi am privit des Jupiter incat sa stiu ce si unde sa ma uit, totusi combinatia apertura 80 mm.-ochii mei-putere de marire 90x nu au fost destul. Am vazit doar cele 2 benzi.
Am fortat la 150x, am dubii ca nu doar obiectivul a tras in jos, ci si calitatea nu tocmai grozava a ocularului Golden Line, dar la 150x am vazut: tot numai 2 benzi, dar acum era clar ca sunt usor neregulate; partea sudica clar mai inchisa l.culoare, pe o portiune destul de mare, un pic din partea de nord la fel, inchisa la culoare, dar mult mai palida.
Da, la 90x era mai clar, la 150x nu mai era atat de sharp, dar, avand in vedere detaliile observate (plus euforia instrumentului nou, stiu), compromisul a meritat.
Si apoi abia astept sa pot cumpara un ocular mai bun.
Deocamdata am dat comanda doar de un Lacerta Premium Flat Field de 7,5 mm., care imi va da 120x...un compromis aproape perfect, zic eu, intre 90x si 150x.

Saturn: am.privit-o rar de-a lungul timpului.
Dar ca in zilele astea nu am mai vazut-o: inelele erau doar o linie subtire. Nici vorba sa fie asa cum le-am vazut de atatea ori, cu separatie clara intre inele si planeta. Nu am suficiente cunostinte, dar parca am citit candva ca are legatura cu inclinatia, uneori se vad asa, ca si cum ai privi muchia unei coli de hartie. Interesanta imagine.

Am vazut Venus in faza de (aproape) jumatate de Luna.

Eu sunt discromat, nu observ atat de evident aberatia cromatica, deci strict d.p.d.v.al culorilor nu ma deranjeaza deloc.
Dar sunt constient ca afecteaza claritatea, oricat as fi scris eu mai devreme despre calitatea asa-si-asa a ocularului Gold Line. Dar e adevarat ca am si dus instrumentul la puterea de marire dublul aperturii.

Comparativ cu reflectorul pe care l-am avut, chiar daca compar o oglinda de 130 mm.cu o lentila de 80 mm., as putea sumariza asa: imaginea data de reflector, oricat de curata ar fi, e...sterila.
Da, corecta, curata etc., dar...sterila, seaca. Cuvintele astea imi vin in minte cand compar amintirea imaginilor din reflector cu imaginile din refractor.

Nu stiu, e ceva cu refractoarele. Si cu binoclurile. Imaginea e mai placuta, are ceva-nu-stiu-ce, chiar daca poate Heritage-ul de 130 era mai sharp (stiu, nu demult am scris ca Heritage-ul nu m-a impresionat la sharpness planetar...acum, comparat cu refractorul, imi dau seama ca a fost ok ca sharpness).

Stiu, e subiectiva parerea, dar, repet, imaginea prin lentile (binoclu, refractor) are ceva mai placut. Si asta senzatie am.avut-o cand am privit prima data prin Lacerta 10x50, cand aveam si reflectorul: mi-as fi dorit ca binoclul sa fie mai potent, nu doar 10x si nu doar 50 mm. apertura.

Acum, daca as avea posibilitati de transport, desigur ca m-as duce spre un 150/1200 newtonian si atfe ar sta lucrurile fata de un rich-field cum e Heritage-ul de 130/650.
Dar in conditiile mele nu are rost, nu e practic aproape deloc.

Heritage-ul a fost wow la roiuri deschise. Punct!

Acum: miercuri seara Jupiter a avut 2 sateliti in stanga, unul in dreapta, echidistanti si unul deasupra foarte aproape de planeta. Superb aliniamentul, superba imaginea!
A doua seara i-am surprins intr-o forma/pozitie trapezoidala.

Marte, aseara, vineri: un glob prea stralucitor, chiar si la 150x, chiar si cu Moon&Sky glow.
Cand i-am vazut calotele polare, din Barlad, nu doar ca am.avut Heritage-ul de 130 oglinda, dar am folosit un filtru ND care a intunecat muult imaginea, cred ca 0,9. Fara filtru tot un disc stralucitor, fara detalii, am vazut si atunci.

Am vazut un roi din Auriga. Repet, destul de deaprte de imaginea data de RFT  Heritage 130/650, dar ma asteptam.
Desi nu e chiar fair-play: prin Heritage l-am vazut la 70x si pe un cer mai putin poluat (Barlad).
Prin refractor l-am vazut la 90x, ca alt ocular nu am avut - si pe cer considerabil mai poulat (Bucuresti).

O sa pun desene cu ce am vazut.

Constructiv:
Am folosit lemn (un tocator din lemn de fag luat din Le Roi Merlin), o bormasina electrica tinuta in mina, un traforaj manual si cateva panze de bomfaier ieftine, 3 la 10 lei....
Nu se compara cu accesul la strungar, sau macar o masina de gaurit pe verticala, dar ideea mea e ca pana la urma, daca vrei sa vezi cerul, se poate cu rezultate bune, nu compromisuri majore.
Da, focuser-ul e mai sensibil, nu stiu cat de fiabil in timp, dar daca il construiesti, ii stii si punctele sensibile care pot sa apara.

Am decupat carton simplu, coala mare cat sa intre fest in tub.
Pe ea am lipit velur negru autocolant si apoi am reusit sa introduc coala de carton inapoi in tub.
Nu am mai pus nici o diafragma, dar mai am de innegrit cate ceav in tub (suruburi si L-uri metalice de care o sa va zic in continuare).
Pe capetele suruburilor o sa pun niste tub termocontractil negru. Incalzit un pic cu bricheta isi va face treaba, se va fixa desrul de bine. Sper. Am mainfacut asta, dar cu suruburi de 3 mm., nu de 5 sau 4 cat am acum.

Pe interior am pus 3 L-uri metalice.
Am marcat locurile pe placa de baza a focuser-ului si apoi, cu suruburi, piulite si saibe elastice/Groover m fixat placa de baza a focuser-ului.
In felul asta am asigurat planeitatea cat de bine s-a putut. Doar pe unul dintre suruburi a trebui sa pun 2 saibe.
Oricum, ideea a fost ca, daca va trebui colimare, pe suruburi sa pun niate arcuri si sa colimez focuser-ul intocmai ca oglinzile principale de la reflectoare.
Din primele teste se pare ca am avut noroc si nu e nevoie de vreun sistem de colimare.

Mai trebuie sa ma gandesc cum sa asigur celula obiectivului pe tub.
Deocamdata sta bine prin frictiune (chiar foarte bine), totusi, pe termen lung as vrea sa dorm linistit.
Daca imi amintesc masuratorile, celula are gauri de 5 sau 6 mm. Suruburi si filet in tub, stiu, e aluminiu, totusi doar 2 mm.in carne...in fine, am eu niste idei, dar mai vad (niste gheare din tabla otelita fixate pe celula sau in gaurile suruburilor, iar celalat capat al tablelor fixate cu suruburi pe tub).
Sau simplu, primitiv, cu niste banda izolatoare sau alta banda adeziva si ata e.

Focuser: pozele pe care le voi pune sunt cu prima varianta, cea pentru tub de 110 mm.PVC.
Pentru tubul de 90 mm.am refacut doar placa de vza, evident, si suportul axului cu sistemul de franare/tensionare.
In rest, saniile/suport ale rulmentilor sunt aceleasi.
Axul focuser-ului e o surubelnita de 4 mm., ieftineala de vreo 5-6 lei din Le Roi Merlin.
Am foat chinez batran sau sadic cu mine insumi, ca am taiat-o la mana, cu panza de bomfaier...noroc ca nu a fost calitate grozava, tratament termic serios etc, ca altfel probabil munceam si cum sa o tai la.bomfaier, cred...

Am renuntat la tubul port-ocular din picior de masa si am folosit un tub de la un focuser rack&pinion de plastic - are joc cam mare si am de gand sa incerc sa-l repar candva, cu banda de teflon autoadeziv, poate iese ceva bun si o sa-l foloseec pe ala.

In fine, desi focuserul rack&pinion e din plastic, tubul port-ocular e din aluminiu si e negru mat pe interior.
Are si o bucsa pebtru oculare de 1,25, asa ca .... mura-n gura.
Am taiat doar o platbanda din aluminiu, de 20x2 mm.si am fixat-o, cu surubele de 3 mm. pe tub.

Tibul are pe exterior 38 mm, pe interior 36 mm.si nu vigneteaza. Din schita la scara 1:1 pe care am facut-o, e la limita, nu intra in conul de lumina.

In practica, ochii mei nici vorba sa sesizeze vignetare.
Daca e, e infima si nu se observa.
Dar am incredere in schita facuta inainte de a incepe lucrul la luneta.

Field stop sau diafragma de camp am ales-o de 20 mm.

Tubul are cam 730 mm.lungime si 2-2,1 kg. Cantarit cu un cantar de bucatarie, cu sina Vixen si diagonala.

Apropo de Vixen: am taiat o bucata de lemn de vreo 150 mm.la unghiuri de 12 grade sau pe acolo, am aplicat pe laterale, cu holtsuruburi de 3 mm, cate o platbanda de aluminiu de 20x1 mm.
Platbanda depaseste lemnul cu vreo 4 mm.pe inaltime, astfel incat nu am mai avut nevoie sa slefuiesc sina ca sa se adapteze la curbura tubului.
Bine, am gresit cu vreun milimetru tima.gaura si tot va trebui, la.un capat, sa slefuiesc lemnul sinei un pic, cu o pila semirotunda, dar acum, asa la limita cum e, sta fix, rigid pe tub.

Luneta sta pe un trepied din aluminiu de la o montura AZ 4 Skywatcher.
Pe un stalp de extensie din aluminiu, cumparat demult si o montura AZ6, cred...din aceea stil DiscMount (dar mult mai modesta, evident) si...foarte usoara, 1 kg.

Si sta bine!

Da, vibreaza cand focalizez, dar m-am invatat repede sa miac foarte usor "rotita" cand focalizez fin, asa ca...asta e.

Atat, ca am scris de toata bateria din telefon.

Oricum, grozav tubul de aluminiu si ma bucur mult ca nu am facut-o din PVC.
Nu ca as avea ceva impotriva PVC-ulii, dar, daca am avut asa noroc cu tubul de aluminiu, imi da o senzatie mai faina, mai profi, ca sa zic asa &#128522;.

O sa pun si poze, mai tarziu.


Un aspect obiectiv-subiectiv totodata: chiar daca ma asteptam la asta....privitul prin caaptul de jos al tibului, fie si printr-o oglind diagonala la.90 de grade, nu echiar placut....cu toate scaunele sau alte solutii.
D.p.asta de vedere, ergonomia newtonianului e imbatabila.
Si rot aici: sunt constient ca d.p.d.v.al capacitatii de a aduna lumina, al rezolutoe, coroborate cu aspectul financiar financiar iesi mult mai bine cu un newtonian.
Nu am denigrat Heritage-ul,  nu am.uitat imaginile vazite prin el (de exemplu, 2 galaxii din tripleta din Leu care m-au lasat cu gura cascata de incantare), de roiurile deschise, Dumbell Nebula etc.nu mai zic.
Spun doar ca depinde de ochii fiecaruia si, in conditiile acruale, mi se.potriveste mult mai.bine acest refractor, asa cum e el (80 mm si poluare luminoasa din belsug).
Si, oeicum, simt ca va veni si un Mak, tot de.90. Stiu, redundant poate, dar...portabilitatea (il pun in troller cand plec din oras, de exemplu). Nu acum, poate nu in 2-3 luni, dar tot va veni.

Multumesc tuturor pentru sfaturile pe care mi le-ati oferit, atat pentru decizia privimd tipul de instruent, cat si pentru sfaturi constructive si experiemta cu diferite instrumente (tipuri, aperturi).