-----------------------------------
Mircea Pteancu
19 Ian 2025 00:32


-----------------------------------
dreamer54

Incantator raportul, te felicit pentru luneta pe care ai reusit sa o construiesti ! Iti spun eu ca nu exista in lumea asta telescop mai bun, sa-l folosesti sanatos !
Iar daca iti doresti si un maksutov, ia-l fara retineri, nu este redundant. Va avea focala sensibil mai lunga, deci mariri mai mari cu aceleasi oculare si o cu totul alta maniabilitate.

Vad ca te descurci bine cu bricolajul. Incearca sa imbunatatesti ocularul Super de 25mm. Eu asa am facut. Am innegrit marginile lentilelor cu marker negru. Am slefuit cu smirghel fin interiorul bucsei distantiere dintre lentile si apoi am vopsit-o cu negru mat. Imaginea castiga in contrast deoarece se elimina reflexiile parazite , mai ales cele care provin de la interiorul lucios al bucsei distantiere.
Nu dispretui acest ocular pentru ca este ieftin. Are lentile putine, sticla putina dar are si acoperiri AR, de aici provine transparenta buna. Am citit afirmatii ca ar fi comparabil ca transparenta cu ocularul Pentax echivalent de 100x mai scump. Nu pot sa confirm ... deoarece n-am Pentax. Sunt sigur ca la corectii il bate mar Pentaxul dar Super 25mm, cunoscut drept Barium prin alte parti, are coltisorul sau in cutia mea cu oculare de luneta.

Spor la finalizare si la observatii. Daca ai nevoie de liste sau ghiduri de observatii potrivite lunetei tale, scrie-mi pm si iti trimit.

Sunt multumit.In sfarsit, se ocupa cineva si cu ATM pe forumul nostru.

Cer senin, Mircea