-----------------------------------
CristiB
21 Ian 2025 20:36


-----------------------------------
Prima sedinta de observatii cu Oberwerk-ul 8x42 ED Sport se apropie de sfarsit. 
Pe timp de zi imaginea pe centru e buna,  ultimii 20-30% din camp isi pierd usor din calitate,  dar eu sunt multumit de ceea ce poate. 
Am asteptat sa se intunece pentru ca citisem un articol in care scria ca in aceasta noapte este regal de planete.  Pot fi vazute 6 planete,  eu am fost mai generoas si am spus 7, nu am vrut sa nedreptatesc Terra din care putem deasemenea sa vedem o mica parte. 
Primele 4 planete le-am detectat foarte usor si sau vazut bineinteles corespunzator unui 8x. De la est la vest usor de vazut au fost Marte,  Jupiter si satelitii ( Io mai ca se lipea de Jupiter dar se vedea) apoi Venus si sub Venus ceva mai jos Saturn. Neptun si Uranus le-am gasit cu Stellarium dar pentru 8x sunt doar doua puncte usor portocalii.  
Insa foarte bine sau vazut Pleiadele. Stelele sunt cu adevarat punctiforme iar aberatie cromatica nu am gasit pana acum  nicaieri la observatiile nocturne, o sa vad cum sta treaba la Luna. Un pic de verde dar foarte slabut am detectat ziua pe marginea unui munte inzapezit,  dar si aici lucrurile difera in functie de pozitia fata de lumina Soarelui. 
Pentru ca M31 aparea in Stellarium ca fiind vizibila m-am incapatanat sa o caut pana mi-au inghetat mainile si tot nu am gasit-o. Apoi am zis sa mai arunc cateva ocheade si pe la zenit si gata,  acasa...iar frumos asezata chiar deasupra capului statea  Andromeda.  &#128578;
Pentru primele lui ore de cand a ajuns la mine micutul asta a facut deja multe.  Sunt multumit.