-----------------------------------
StarChild
22 Ian 2025 13:52


-----------------------------------
momentan asta e stadiul la care sunt.
[url=https://youtu.be/Wlbz04xl_8M]Un link Youtube unde se vede cum se misca acoperisul si se mai vad niste detalii interioare (rolele)

Mai niste detalii constructive:
- peretii laterali ai casutei sunt din "lambriu" de plastic dublu (perete dublu). La fel si acoperisul. Se pot zugravi cu lavabila/decorativa daca e nevoie.
- peretii laterali i-am fixat de structura wpc cu suruburi autoforante cu guler (cap lat ca o saiba) de 6x90mm, casuta e acum solida , nu misca absolut nimic, s-au legat stalpii si peretii unii de altii ...e "monolit"
- stalpii au fost prinsi de beton prin niste [url=https://www.dedeman.ro/ro/camasuiala-aplicata-vormann-din-tabla-de-otel-zincat-91-x-91-x-150-mm/p/1019046]elemente metalice de fixare ("talpa") dar intre beton si metal am pus carton bituminat. Am folosit [url=https://www.dedeman.ro/ro/surub-pentru-beton-din-otel-zincat-alb-cu-cap-hexagonal-hex-13-filetat-complet-friulsider-clr-10-x-130-mm/p/1028997]suruburi pentru beton de 10mm diametru.
- fata de pozele de mai sus, mai sunt montate si contravantuiri.
- la casuta Keter, in afara de 2 profile verticale de langa usi si care se prelungeau pana la acoperis care au trebuit taiate, si in afara de 2 decupari pe unde sa treaca grinzile orizontale spre exterior, in rest nu au fost nevoie de decupari/modificari majore. Practic 99.9% din piesele casutei le-am folosit asa cum au venit.
- la acoperis, profilul 20x40 (nu 20x60mm cum am scris gresit mai sus) intra perfect in canalul in care trebuiau sa intre peretii laterali, si ramane loc pentru aplicarea coltarelor (prinse tot cu suruburi autoforante 6.3x25mm) .
- intre partea mobila si peretii fixi am un spatiu de aprox 2cm. Urmeaza sa fac niste "sorturi" de cauciuc si tabla pe laterale, si mai trebuie sa fac un jgheab pentru scurgerea apei.
- ca sa pastrez designul "industrial/minimalist" voi folosi un profil U de aluminiu, de 5x5cm probabil fixat sub marginea acoperisului...da stiu, e scump...dar va fi fain  :-)
- se vede in una din poze, cand am pus polistirenul sub podea, am inglobat o teava de apa de 50mm diametru pe unde sa duc cabluri la pilon. Acum ca ma gandesc mai bine, poate nu strica sa fi pus 2 tevi de alea...dar na.... 
- peste podeaua casutei, va mai veni in final o "pardoseala" din dale de cauciuc de 3cm grosime. probabil in dalele astea voi mai ingloba daca va fi necesar cabluri aditionale.

Urmeaza:
- amenajarea peisagistica, adica pus folie de buruieni, pietris spart, separator de gazon (bordura de plastic) intre pietris si iarba din gradina). Asta probabil voi face weekendul asta ca am materialele cumparate/pregatite.
- vopsit pilonul, tot weekendul asta, daca se confirma prognoza meteor de 13-14grd, daca nu, candva in zilele urmatoare
- fixat definitiv placile pe pilon (dupa vopsire).
- de montat ceva opritoare ptr capat de cursa la acoperis, si construit un sistem de ancorare/fixare cand e inchis. Am niste idei in cap dar sa vad daca gasesc materialele necesare.
apoi aduc montura si o sui pe pilon. 
- am in lucru o bara ptr 2 telescoape, sper sa o primesc saptamana viitoare.
- de montat camera allskye (ASI385, dom acrilic, soft AllSkEye). Camera/domul/cutia/softul le am, trebuie doar facut montajul in cutie si conectat.
- cand ma va lasa vremea incep sa sap si sa intind cablul electric din casa pana la observator (cablu 3x2.5mmp ) si de asemenea cablu LAN Cat6e . Materialele exista, mai astept sa-mi vina cheful de sapat :-)
- urmeaza si motorizarea acoperisului, multumesc @erwin ptr motor. Inca nu am un design in cap cum voi implementa motorizarea, dar nu ma grabesc cu asta, acoperisul se misca impecabil de usor si cu mana asa ca nu e o tragedie. 
- apoi incepe distractia cu instalatia interioara, tablou de sigurante, prize, sa fixez cutia ptr miniPC pe pilon sau pe peretele casutei undeva, inca studiez care sa fie pozitia finala.
- niste benzi LED inauntru si afara (sa fie frumos  :D ), montat 1-2 camere de supraveghere
- de facut un spalier pe fata sudica unde sa pun niste plante de mini kiwi si niste jardiniere cu flori de jur imprejur :-)
- in spatiul de sub grinzile orizontale vor mai fi puse 2 casute de astea mai mici (de alea ptr 3 tomberoane de gunoi) care va fi spatiu de depozitare ptr scule de gradina si loc ptr hidrofor si "distribuitor" furtune irigatie, am uitat sa mentionez ca intre timp am facut si un foraj de apa  langa...irelevant ptr astronomie.

si bineinteles...first light candva in urmatoarele 2 luni...sper  :oops:

Ca scule astro, momentan voi folosi luneta 150F5 (in special ptr soare cu prisma Hershel, dar si pe post de cautator, luneta ghidaj), si probabil Celestron C14 a lui @kereses (Multumesc :!: ) asta pana isi face si el pilonul/observatorul lui, sau pana imi cumpar eu un C14....care va surveni prima. Cam atat  :roll: 

Va continua...saptamanile urmatoare