-----------------------------------
R7TheEngineer
25 Ian 2025 17:46

Bine v-am gasit
-----------------------------------
Mă numesc Răzvan &#537;i locuiesc în Cluj-Napoca.

Pasiunea mea pentru astronomie a început într-un mod nea&#537;teptat, în noiembrie 2022, când am trecut prin Pia&#539;a Oser. Am văzut un telescop refractor mic, un Bresser 50/600, pe care vânzătorul dorea să-l dea cât mai repede. L-am luat cu 80 de lei, mai mult din curiozitate. Prima oară când l-am folosit, într-un parc de pe Bulevardul Aurel Vlaicu, am &#539;intit Luna. De&#537;i telescopul tremura la fiecare mi&#537;care, imaginea ei m-a fascinat. Am &#537;tiut în acel moment că vreau să explorez mai mult.

Două zile mai târziu, am găsit pe OLX un Celestron NexStar 90GT &#537;i am plecat spre un sătuc de lângă Cluj ca să-l cumpăr. Câteva zile după, am ie&#537;it să-l testez. După ce am reu&#537;it alinierea SkyAlign, am selectat Luna din controller, iar telescopul s-a mi&#537;cat spre ea cu precizie. Imaginea prin ocular era uimitoare, mai clară decât orice văzusem vreodată. A fost primul moment în care am sim&#539;it cât de incredibil poate fi acest hobby.

Am decis să merg mai departe &#537;i să explorez alte obiecte cere&#537;ti. Am selectat Jupiter. Nu-l puteam identifica pe cer cu ochiul liber, dar telescopul a făcut totul pentru mine. Când am privit prin ocular &#537;i am văzut planeta cu benzile sale subtile &#537;i sateli&#539;ii galileeni, am sim&#539;it o bucurie intensă. Am fost atât de impresionat, încât aproape că am sărit în aer de entuziasm!

Următoarea oprire a fost Saturn. Când telescopul a ajuns la el &#537;i am privit pentru prima dată inelele acelea perfecte, am fost cople&#537;it. O căldură inexplicabilă mi-a cuprins spatele, iar o lacrimă mi-a apărut în col&#539;ul ochiului. A fost un moment pur, plin de emo&#539;ie. În acel moment, am &#537;tiut că astronomie va fi mai mult decât un simplu hobby pentru mine &#8211; va deveni o pasiune.

Au urmat săptămâni si luni de documentare, de încercări &#537;i erori. Am comandat câteva oculare mai accesibile (chiar ieftine) &#537;i un Barlow, dar am avut &#537;i mici ghinioane &#8211; tubul ocularului de K10mm a rămas blocat în Barlow de la prima utilizare! Cu toate acestea, nu m-am lăsat descurajat. Telescopul a devenit un companion constant, fie pe lângă bloc, fie pe Feleac sau chiar în alte col&#539;uri ale &#539;ării când mergeam la rude. Am reu&#537;it să văd Andromeda, clustere stelare &#537;i alte câteva obiecte Messier.

Între timp, am început să mă alătur comunită&#539;ilor de astronomie &#537;i să particip la observa&#539;ii alături de al&#539;i pasiona&#539;i. Experien&#539;ele acestea m-au ajutat enorm, oferindu-mi încredere &#537;i &#537;ansa de a învă&#539;a de la al&#539;ii.

Recent, am făcut un upgrade important &#8211; un Celestron NexStar 6SE. Prima dată când am privit prin el Nebuloasa Orion, M1 sau Saturn a fost ca o revela&#539;ie. Acum îmi construiesc treptat un set de oculare versatil &#537;i mă gândesc serios să încerc astrofotografia. Mi-ar plăcea să capturez nebuloase &#537;i galaxii, să duc această pasiune la următorul nivel.

Sunt încântat să fac parte din această comunitate &#537;i abia a&#537;tept să învă&#539; de la voi &#537;i să împărtă&#537;im împreună bucuria cerului înstelat!

Cer senin tuturor! &#127756;