-----------------------------------
iulian90
27 Ian 2025 01:11


-----------------------------------
In seara aceasta am avut si eu cer senin si am iesit cu Gigantul de 245mm la observat si fotografiat planetele. 

La Venus am facut si eu observatii cu atentie, insa nu am zarit vreo pata sau zona mai intunecata pe discul planetei. Dealtfel nici fotografic nu am descoperit vreo pata pe partea luminata a planetei.

La Jupiter am observat apropierea si apoi ocultarea satelitului IO de catre discul planetei Jupiter, la sfarsitul orei 20 - inceputul orei 21, de asemenea am observat si Marea Pata Rosie (GRS) pe discul planetei, dealfel apare si in imaginea de mai jos, rasarind dinspre estul discului.

La Marte discul pare mai golas, doar calota si o banda mai intunecata spre polul sudic se mai observa, posibil sa fie vreo furtuna de praf pe planeta Marte ,care ascunde din detaliile intunecate. 

Am fotografiat si planeta Uranus si de data asta rezultatul a iesit mai bun, discul se vede mai clar in imaginea finala insa fara niciun detaliu. 

La Saturn imaginea nu a iesit prea buna din pricina inaltimii mici a planetei fata de orizont unde refractia atmosferica e mai mare si blureaza partial imaginea planetei. Insa inelele se vad parca tot mai subtiri.