-----------------------------------
iulian90
04 Feb 2025 20:07


-----------------------------------
Prezint noi imagini cu planete facute aseara cu camera ASI178 si telescopul Gigant 245mm pe noua platforma ecuatoriala. :)

Cele mai multe imagini sunt cu Jupiter, la care am suprins tranzitul umbrei satelitului Io si multe detalii fine in benzile NEB ,SEB , NTB si STB, precum si in spatiul dintre ele, dar si o imagine cu Marte la care am surprins marile intunecate in detaliu si calota polara nordica. 
A fost o perioada cand planeta arata o emisfera cu putine zone intunecate si nu din pricina vreunei furtuni de praf cum credeam ci din pricina unei portiuni de relief cu mai multe intinderi de desert si mari intunecate mai putine - acum reapare emisfera cu mai multe mari si detalii intunecate care se vad in directia noastra - depinde si de ora la care observam planeta Marte, marile se observa cel mai bine la ore timpurii, la inceputul serii, in perioda curenta, pe urma dupa miezul noptii reapare acea emisfera cu mai putine mari intunecate. 

Ce am uitat sa precizez data trecuta este ca am folosit un filtru Svbony UV-IR Cut pe camera, achizitionat recent, pentru a diminua eventualul cromatism produs de lentila Barlow mai ales in IR sau UV si a imbunatati contrastul. De asemenea am marit si focala efectiva de la 2572mm la 3215mm folosind barlo-wul GSO 2,5x, in locul celui de 2x, iar imaginile planetare ies mai detaliate.