-----------------------------------
dreammer54
06 Feb 2025 00:00


-----------------------------------
Multumesc pentru raspunsuri.
In domeniul asta chiar nu ma pricep deloc si chiar nu mai am rabdare sa ma documentez serios, mai ales ca, repet, aveam oarece dubii.

Ce as fi dispus sa invat ar fi cum sa modific fisierele, caci exact la asta m-am gandit si eu: cum sa fac mai lung/inalt corpul focuser-ului, ca sa am distanta mai mare intre rulmenti.

Costuri...am vorbit mai demult la astrovest si mi s-a parut bun pretul pentru print. Acum depinde, cred, si de complexitatea proiectului, eu n-am vorbit concret, pe un model specific de focuser, dar de principiu pretul a fost foarte bun.

Ma mai uit din cand in cand pe rubrica de vanzari, tocmai din motivul asta: poate apare un focuser Crayford la vanzare.
Era cat pe ce sa cumpar un Crayford, dar de newtonian.
Parea ca se poate adapta relativ usor (adica nu mai trebuie sa tai cu bomfaierul sau minifreza, pentru ca baza aia pentru tuburi de newtoniene parea sa fie detasabila), dar parca m-am saturat de improvizatii sau sa constata ca am omis ceva (vorba aia, experimentata din pacate de multe ori: socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ).
Daca e sa fac compromisuri sau teste, improvizatii, atunci macar sa fie pe bani mai putini, cum e focusul actual.
Merge bine, nu zic nu, dar parca as vrea altceva.

Cel mai mult as vrea sa gasesc/fac un disc de aluminiu gros de vreo 2 mm.(sau tabla de fier/otel gros de 1 mm), cu diametrul de 86 mm, care sa fie placa de baza a focuser-ului si sa-l reconstruiesc pe asta de il am acum, cu alti suporti pentru rulmenti.
Ori textolit, cred ca si ala ar fi bun, doar sa fie mai gros de 2 mm., evident.
Nu ma pricep, am apreciat si eu, asa, ca o grosime de 1 mm.pe tabla de otel sau 2 mm.pe tabla de aluminiu ar fi sufocoente. E ok sau ar trebui sa fie mai groasa, daca totusi am noroc sa gasesc ceva convenabil?
Ca nu e chiar asa de greu sa iasa ceva bun, fiabil, chiar nu e. Rabdare sa fie si materiale adecvate, se poate sa iasa si fara freze sau strunguri (ma rog, strung trebuie daca chiar nu ai tub portocular sau pentru bucsa adaptoare pentru oculare, daca tubul e pe alt diametru), doar ca as vrea ceva mai sigur decat blaturi de lemn/placaj cu nenumarate gauri prin ele.