-----------------------------------
Mircea Pteancu
08 Feb 2025 02:01


-----------------------------------
Fratilor ! Daca cineva va mai spune ca nu se pot face observatii astronomice faine cu o apertura de 90mm, apoi trimiteti-l linistiti pe acela la shrink !
In aceasta seara de Vineri 7 Februarie 2025 am iesit la observatii cam fara tragere de inima. Pe cerul paclos se vedeau Luna, Jupiter, Marte si cateva stele luminoase. Si atat. Nu, nici vorba sa-i dau drumul din lesa vreunuia dintre doburi ... n-avea rost. Oare ?
Am luat din panoplie makul ETX 90x1250mm cu doua oculare: Plossl Sirius 25mm si Svbony 10-30mm zoom  model 170. Arunc doua, trei ocheade spre Luna si Jupiter si ma voi retrage iar in hibernare, socoteam eu.
Nici nu am apucat sa instalez telescopul ca iata prima surpriza care mi-a deschis pofta de joaca. Pe cer se vedea slab un halou lunar care cuprindea cerul de la Betelgeus in Sud pana la Capella in Nord; de dincolo de Aldebaran in Vest pana aproape de Marte, la Est. Camera Nikon S3300 se pare ca si-a dat duhul iar telefonul Allview, desi permite reglari ISO etc este orb in lumina slaba. Asa ca am facut o schita.
Apoi am pus in statie telescopul, pe montura pipe Penelopa. 

Observatii:

- Detaliile fine de pe Luna erau afectate de pacla

- La Jupiter se vedeau NEB-SEB-STB, ultima slab luminoasa. NTB se zarea numai cu vederea periferica.
Ganimede tocmai fusese eclipsat si era la distanta de o raza spre Est, la altitudinea Polului Nord,  cu Europa si Callisto mai departati, spre Est. Io facea opinie separata la Vest.

- Pleiadele nu incap in acest instrument, nici macar in campul ocularului Plossl 25mm. Care, cica, ofera o marire de 50x. Hm ... ''e ceva putred in Danemarca'' a zis marele dramaturg ''Scuturasulita''  si are dreptate. Cum se face ca in doburile de 200mm si de 250mm, aceleasi Pleiade incap, nu complet dar in mare parte in campul aceluiasi ocular ? Raspuns: pentru ca in catadioptrice, datorita utilizarii diagonalei, se lucreaza la focala mai lunga decat cea nominala. Deci marirea cu ocularul de 25mm nu este de 50x ci , probabil, mai apropiata de 60x.
Alcyone, cu cei trei companioni, a fost larg rezolvata.

- In Orion am rezolvat Lambda Ori ca tripla si Delta Ori, cu separatie uriasa.

- La Zeta Ori am dat kix in mai multe tentative. In a doua jumatate a sesiunii am revenit, seeingul s-a imbunatatit si am rezolvat si separat clar Zeta Ori AB. Nici urma insa de C.

- Iota Ori a fost rezolvata si separata din prima dar si aici, nici urma de companionul slab luminos C.

- Sigma Ori a fost rezolvata ca tripla si la fel si STF 761 invecinata.

- Pentru conditiile date, M42 se vedea cu nebulozitate extinsa.

- GVT3 insa era cam tot ce se vedea din M43, foarte slab luminoasa.

- In M41 am putut numara 20 de stele la ''50x''  :wink: . Culoarea oranj a stelei HIP 32406 se vedea binisor.

- M-a bucurat mult rezolvarea lui Rigel la care companionul de vedea undeva la Sud, bine separat la 125x.

- Inca si mai mult m-a bucurat rezolvarea lui Eta Ori/ DA  5 la care companionul se vedea dincolo de ora 1:30. Vestul l-am apreciat la ora 8:00, deci Estul era la ora 2:00. Ora 1:30, cat am estimat eu PA ar fi 75*. StelleDoppie indica PA= 79*. Bingo ! Am facut schita.

- Urmatorul obiect a fost Marte unde am vazut, la 125x, calota polara nordica si doua grupuri de pete. O pata singulara in zona temperata nordica si un grup alungit, format parca din doua pete, in zona temperata sudica, ambele in ''emisferul vestic''  ( ca sa folosesc un termen de-al lui Anestin, dragul de el). 
Am consultat ''Mars Profiler'' de la Sky and Telescope si am aflat ca pata nordica era Mare Acidalium iar ''grupul sudic'' este format din mai multe formatiuni barsoomiene. Ceea ce am putut eu zari au fost , cel mai probabil, Sinus Meridiani - pata vestica si Mare Erythraeum - pata estica a grupului. 
Ei bine, incepe sa-mi fie frica de piticul acesta ETX !

- Castor a fost rezolvata glorios ca tripla.

- In M44 am vazut cele doua stele multiple din asterismul ''V'' ca triple.

- Am incheiat cu Zeta Cnc la care, cu mare greutate, am zarit AB sub forma cifrei ''8'' cu companionul ''inainte'' de Nord. StelleDoppie indica PA = 347* si o separatie de 1,1''. Sub puterea de rezolutie a lui ETX. C se vedea bine,''dupa'' Nord. Dar nu la 64* cat zic dumnealor, ci mai degraba 50* - 55*. Asa am vazut si am schitat, maine incarc schitele facute azi.

In concluzie, conditii foarte proaste dar sesiunea de observatii a fost fantastic de  buna !

Cer senin, Mircea