-----------------------------------
David Marica
08 Feb 2025 15:45


-----------------------------------
Felicitari dle. Mircea pentru acest raport frumos de observatii! Ma bucur sa vad un asemenea raport complex si interesant, realizat cu ajutorul aperturilor mai mici, mai ales observarea a atator obiecte frumoase, dar ma gandesc ca grele cu aceste instrumente mai mici ca dob-urile. :)

Mi-am adus aminte ca n-am facut de mult observatii cu luneta de 70mm si cu binoclul. Va trebuie sa incerc si eu sa observ astfel de stele duble si triple, precum Iota Ori, Zeta Ori etc., macar cu dobsonianul.
- Confirm si eu observarea haloului lunar, dar si cel solar de 22° de ieri dupa-masa. In haloul lunar s-a vazut foarte frumos Jupiter, Pleiadele, Hyadele si Capella, iar in exterior: Marte, Pollux si Castor. N-am stat mult afara ca era frig si am facut si baie.
- Pentru Marte folosesc si eu "Mars Profiler" de la Sky and Telescope, mi se pare mai bun si precis fata de aplicatia Stellarium de pe telefon, l-am testat in Ianuarie si este corect.

(P.S. Acum cand scriu aceste randuri, se pare ca a rasarit Luna de dupa deal si se vede frumos de la geam, imi doresc sa admir detalii de data aceasta la ea, n-am mai facut asa ceva cu o harta si planuiesc sa observ majoritatea craterelor mai importante, precum: Theophilus, Copernicus, Tycho, Plato, Vallis Alpes etc.).

Cer senin!
David