-----------------------------------
dreammer54
09 Feb 2025 13:31


-----------------------------------
Va multumesc pentru raspunsuri.
O sa renunt la ideea de focuser pe imprimanta 3D.
Cel putin nu pentru luneta de 80/900.
Mai am una mica, facuta din obiectiv de 70 mm de binoclu.
Acolo s-ar putea sa ma joc candva cu un focuser ultra-low profile, cu o cursa f.scurta, de vreo 20-30 mm (ca la focuser-ul actual), asa, de experiment.

Dupa experienta cu focuser-ele Crayford homemade am vazut ca luneta e colimata. Repet punctul meu de vedere, in conditiile unui instrument lung, la puteri de marire de 120x - 150x, pentru vizual, se poate sa iasa ceva colimat. Vb.din experienta, asa putina cata am. La alte cerinte (greutate suportata, cum rezista in timp, raporturi focale scurte, astrofoto etc.) nu comentez, ca nu am avut nevoie.
Dar nu e ideal asa cum l-am construit, de aceea voiam sa-l refac, mai rezistent.
Acum merge fara probleme, doar ca poate ceda oricand, mai devreme sau mai tarziu. Nu e buttery-smooth, cum zic englezii, dar miscarea e destul de fina si fara hopuri; iar asta e cea mai mica problena, in sensul ca se poate rezolva destul de usor, doar ca nu am mai avut eu chef sa caut alt ax si sa fac alt suport + sistem de tensionare cu reglare mai ok, daca merge bine si asa.

Exact ocular din ala, Lacerta Premium Flat Field mi-am cumparat, de 7,5 mm.
Sunt multumit. Bine, nu e Celestron XCel LX la imagine, dar e bine, sunt multumit. In timp, poate, poate voi cauta altceva mai bun, deocamdata ma bucur de asta.
Si de ortoscopicul Baader Classic Ortho de 6 mm.

Legat de focuser...am o parere poate preconceputa despre rack&pinion.
Am vazut ce inseamna sa aiba joc tubul portocular, am citit destule nemultumiri si pe imternet despre joc, si la case mai mari (branduri). Dar am vazut si ca exista solutii (benzi de teflon autoadeziv), care pot rezolva problema (sau nu, dupa cum ti-e norocul).
Dar daca voi spuneti ca merita incercat, nu va contrazic, sunt dispus sa folosesc un focuser cum e cel sugerat de Mircea; e metalic, Erwin a observat ca are dintii inclinati, deci nu va contrazic, am incredere in voi (ca altfel nu as mai fi ceut sfaturi aici) si o sa merg pe varianta asta.

Cum arata o flansa adaptoare?
In mintea mea e ca o saiba asa: diam.ext.saiba=diam.interior al tubului;
diam.interior saiba=diam.ext.focuser;
H saiba=nu stiu, 10-15 mm, cat sa fie suficient pentru gauri filetate.
Dar Erwin zice ceva si de diametrul exterior al tubului, deci probabil nu merge asa cum am zis eu.

Deci...astea sunt dimensiunile tubului meu:
Diam.exterior=90,3-90,4 mm.
Diam.interior=86-86,5 mm.