-----------------------------------
dreammer54
09 Feb 2025 18:08


-----------------------------------
Draci! Am vrut sa editez postul asta si am apasat din greseala pe ignore - si nici macar nu era postarea mea!!!
Noroc ca m-am prins repede cum sa corectez greseala, ca pentru cateva secunde m-am simtit penibil, era prea rusinos.

Stiu, stiu, n-am vorbit chiar serios cu binoscope-ul.
Stiu ca e mai complicat.
Tuburile (focala si apertura identice) unul mai sus decat celalalt, unul scurtat corespunzator, eventual o diagonala mai mare la tubul scurt, ca sa compenseze.

Am avut un binoclu defect, 15x70, din care am inceput sa-mi fac binoclu la 90 de grade, dar am renuntat si pana la urma am vandut si diagonala de 2".
Dintr-un obiectiv mi-am facut refractorul scurt, celalalt e bine pus la pastrare.

Cand va veni vremea potrivita, imi voi face sigur si un binoclu de minim 70 mm., la 90 de grade.


Pana una-alta, mi-am rezolvat cu protectia lunetei.
Pun aici link de unde si ce am cumparat, cat si ce am mai facut, poate mai cauta si altcineva solutii.

In primul rand e greu sa gasesti si lungime, dar si diametru pentru diverse...lunete. Zic la preturi omenesti, ca daca dai pe husa sau pe cutie cat ai dat pe luneta, nu prea e ok. Ma rog, daca ai vreun apo de multe mii de lei, atunci sta altfel sitiuatia.

In fine, la ishoot se gaseste husa de transport lumini studio si e asta de aici:
https://ishoot.ro/husa-visico-90cm-pentru-trei-stative-lumini.html?gad_source=1&gclid=CjwKCAiAwaG9BhAREiwAdhv6Yz3NP057n-y6_WaChPxFUf5VbO3xgJ51jl4C1WxlxeROIRyOxZiF3RoCA-8QAvD_BwE

Avantaje: pret (70 lei, eu am ridocat-o personal de la sediul lor).
"Dezavantaje": nu e nici cilindrica, nici dreptunghiulara. Baza e dreapta, diametrul maxim e lde 19-20 cm., iar luneta e undeva la vreo 13 cm. (o fi tubul de 9 cm, dar am luat in consideratie si accesoriile montate pe tub, adica sina Vixen home-made si suportul pentru cautatorul cu punct rosu/RDF).
Are fermoar principal si, la unul din capete mai are un fermoar care face ca acel capat sa "rabateze" spre exterior. L-am trecut ca dezavantaj deoarece, dupa inchiderea completa, acolo unde se intalnesc fermoarele ramane un mic spatiu deschis,  nu foarte mare dar destul cat sa intre un deget, asa, mai mic. Nu ma deranjeaza, dar e bine de stiut.
Padding-ul/captuseala pe care o are geanta e prea subtire ca sa protejeze luneta si oricum trebuia sa umplu cat de cat golul dintre luneta si peretii gentii.

Asa ca azi am fost in Carrefour si am gasit saltea de yoga/gimnastica, de 160x60 cm si, mai important, grosimea de 1 cm.Pret bun, 39 lei, ei zic ca e oferta...in fine, pret bun.
Am mai pus niste tub termocontractil pe capetele colierelor, ca altfel, cu timpul, sigur ar fi sfasiat materialul.
La capetele gentii am taiat cate o forma din aceeasi saltea de exercitii si asta a fost tot.

Luneta nu sta fixa, mai are un mic joc, dar e bine si asa. Se pot adauga fasii de material din aceeasi saltea de exercitii astfel incat luneta sa stea si mai fix in husa, dar e bine si asa. Si totodata pot sa aplic vreo 2 benzi de scai autoadeziv pe salteaua de exrcitii si apoi sa strang din scai, desi asta nu umple golul ramas pana la peretii gentii.

Eu nu m-am descurcat sa gasesc blocuri din acea spuma alba in care vin electronicele/electrocasnicele, ca asa ar fi fost cel mai bine: un suport din cateva frame-uri/cadre dupa conturul gentii si al lunetei.

Pentru luneta de 90/900 homemade asa cum am facut-o eu (si aici la lungimea focuser-ului la refer), husa e la limita, luneta sta foarte bine pe lungime, cu un joc mic (1-2 cm.).
Acum sper ca nu-mi va ramane mica husa &#129300; dupa ce voi monta focuser-ul nou. Multumesc din nou, Mircea, multumesc din nou Erwin pentru sfaturi si ajutor cu focuser-ul. Multumesc din nou, zoth, pentru tub.
Si tuturor celorlalti care ati postat in topicul asta, am invatat cate ceva din fiecare postare, chiar daca pana la urma am ales refractor si nu mak.
Apropo, pe Luna pana si eu vad clar aberatia cromatica. Cu ochiul la ocular, numai pe "marginea" Lunii; la cratere, munti etc nu vad/nu ma deranjeaza. Cu telefonul la ocular, insa, e altceva: in poza e albastru peste tot, inclusiv pe langa cratere. Dar e telefon tinut in mana in fata ocularului, nu DSLR sau mirrorless.