-----------------------------------
Space83
13 Feb 2025 17:47


-----------------------------------
Zilele trecute vazand spre seara ca cerul era senin am zis sa mai scot si eu de la naftalina micutul acromat 70/700 mm marca Opticon, sa ma mai uit odata la Jupiter si in special la Marte. Eram curios daca se mai vad polul nord si zonele mai inchise la culoare pe Marte, acum ca s-a indepartat deja binisor de Pamant. Pe 15-16 ianuarie cand Marte era in punctul cel mai apropiat de Pamant in intervalul asta, am vazut cu acromatul de 70/700 mm foarte bine si clar atat polul nord cat si zonele mai intunecate.
I-am pus si o diagonala dielectrica 99% pt luminozitate si claritate ceva mai ridicate.
Pe la ora 8 seara m-am uitat prima data la Jupiter, la 35x cu ocular 20 mm 66 grade se vedeau cele 4 luni dar si doua benzi pe Jupiter. La 117x cu ocular 6 mm 68 grade se vedea foarte frumos si mult mai detaliat, marea pata rosie era si ea vizibila dar destul de sters totusi. 
Aberatia cromatica chiar si la Jupiter e minima, aproape inexistenta. Pe Venus e mult mai puternica dar Venus ma intereseaza mai putin din moment ce nu se vad detalii pe atmosfera sa. 
Am incercat si 175x cu ocular TMB 4 mm 60 grade si inca se vedea binisor Jupiter, destul de clar dar luminoziteatea era deja mult prea scazuta pentru gustul meu. Cel mai bine mi s-a parut ca se vede Jupiter la 117x cu ocularul de 6 mm. 
Am observat si Pleiadele. Nebuloasa Orion s-a vazut si ea foarte bine chiar daca observatiile le-am facut dintr-un cartier puternic poluat luminos al Clujului / zona Bortle 6.
Am trecut apoi la Marte. La 35x nu tin minte sa fi vazut detalii pe planeta, era pur si simplu prea mica la magnificatia asta. La 117x spre surprinderea mea se vedeau foarte clar atat polul nord cat si zone mai intunecare fix sub pol si in partea de sud a planetei. Chiar si la 175x Marte se vedea foarte bine si destul de luminos. Presupun ca Marte fiind mai mica pe cer decat Jupiter, lumina e mai concentrata. M-am uitat mult timp la Marte stiind ca zi de zi se indeparteaza de noi si chiar si peste 2 ani cand se va apropia din nou nu v-a mai fi la fel de luminoasa ca anul asta. 
E surprinzator totusi cat de multe poti sa vezi pe cer cu un telescop atat de ieftin si mic ca un acromat de 70/700 mm.