-----------------------------------
zoth
15 Feb 2025 16:44


-----------------------------------
Saptamanile trecute m-am ocupat de constructia celei mai mici lunete pe care am facut-o pana acum, (exceptand-o pe prima, cea cu lentila de ochelari construita in copilarie). Este vorba de o luneta "de buzunar" de 45mm cu focala de 495mm, deci f11.
Obiectivul este un dublet acromat lipit cu diametrul util de 45mm care a fost primul meu proiect optic pus in practica cu multi ani in urma. Tubul lunetei este din otel cu grosimea peretelui de 0,9mm si provine dintr-un picior de scaun rotativ de birou dezmembrat. Tubul este tapetat la interior cu segmente de velur autocolant si contine 3 diafragme iar la exterior imbracat in piele sintetica pentru a evita la mana raceala otelului mai ales pe timp de iarna. Focuserul este de tip elicoidal cu o cursa de rotatie de aproximativ 900 grade si una liniara de 14mm. Focusul este un pic cam fin pentru gustul meu (64 grade/mm) dar ma ajuta la magnificatii mai mari. Asa zisul tub portocular este tapetat si el la interior cu velur.
Magnificatiile obtinute cu luneta sunt cuprinse intre 20x (ocular 25mm) si aprox 124x (ocular 4mm). Obiectivul lucreaza la limita de difractie si nu arata deloc reziduu cromatic, din fericire am nimerit o corectie buna   :) 

Spor!