-----------------------------------
romh
15 Feb 2025 22:32

Catalogul Gaia
-----------------------------------
Am butonat zilele trecute catalogul Gaia, in mare parte pt ca am fost curios si am vrut sa ma familiarizez cu el. Stiu ca sunt cataloage mai vechi de genul washington dar nici pana acum nu am inteles pe ce butoane trebuie sa clickez acolo... Am gasit adresa de mai jos utila, dar am vazut ca sunt si niste situri franceze de genul vizier samd... cred ca nobody a mentionat vizier la un moment dat.

https://gea.esac.esa.int/archive/

In sectiunea "Single Object" pot gasi si o harta stelara. Dar trebuie sa caut dupa source_id Gaia, asa ca a trebuit sa il gasesc cu stelarium web mai intai. Am cautat pe deasupra si pe dedesubtul coarnelor lui Loki alaltaieri si nu am gasit nimic. Si am cautat mult. Am vazut azi gemenii pe cer dar era negura, asa ca am decis sa caut ceva in preajma lui Castor. 

Sectiunea "Search" permite sa caut folosind limbajul de interogare SQL cu mici modificari specifice domeniului. Asa ca am decis sa caut pe stelarium web duble optice, sa iau id-ul gaia asociat unei stele, apoi sa caut pe gaia, in preajma lor pe cateva secunde distanta stele cu aceeasi paralaxa. Dupa cateva incercari esuate am dat de aceste doua stele de mag 15/17. Cam asta ar fi procesul sau sunt si alte informatii utile care ma pot ajuta sa gasesc potentiale duble? Si care sunt urmatorii pasi? Observatii fizice efective?

Cel putin imi este clar ca telescopul meu nu prea are cum sa vada stele de magnitudinea 15. Deci inca un filtru de pus.

catalogul contine mai multe tabele, de la gaia dr 2 la 3. Tabelul gaia dr 3 contine urmatoarele coloane si nu am gasit inca o descriere clara a fiecareia.

solution_id
designation
source_id
....


EDIT
Am gasit de fapt o descriere pt fiecare camp aici...
https://gea.esac.esa.int/archive/documentation/GDR2/Gaia_archive/chap_datamodel/sec_dm_main_tables/ssec_dm_gaia_source.html

o sa trebuiasca sa il citesc zilele urmatoare si sper sa si inteleg ceva, daca ma puteti ajuta sa grabesc procesul, as fi recunoscator. 

EDIT
Nup, are o separatie prea mare, 5 secunde rezulta in milioane de ani lumina, este doar o coincidenta... oricum, a fost interesant...

un weekend fain...

Multam