-----------------------------------
Cristian Kata
25 Feb 2025 23:42

Binoclu militar elvetian KERN ARRAU 8x30 din 1990
-----------------------------------
M-am gandit sa impartasesc cu voi cateva pareri/imagini/etc despre un binoclu mai rar, mai rar pentru ce e cam scump si nu e "pe toate gardurile", personal imi este cam lene sa fac review-uri sau mai corect zis prezentari din timpul "operatiilor", mai ales ca de obicei nu sunt diferente spectaculoase intre binocluri sau cel putin nu le consider interesante, dar de data asta am zis va arat ceva fain :).
Am primit (la servisat) un Kern 8x30 elvetian cu scopul de a inlatura niste filtre din interior, o sa vedeti in poze ca e vorba de doi cilindri de sticla de culoare verde, acestia sunt lipiti pe prismele din fata, pozitionati intre ocular si prisma, sunt lipiti exact cum se lipesc lentilele, la acest exemplar era o problema si la lipici, nu era continuu. Aceste filtre sunt niste tampenii, imaginea prin binoclu cu filtrele la loc este una penibila, luminozitate foarte slaba, contrast zero, nuante false de gri-verde, efectiv este ceva oribil, dupa eliminarea filtrelor imaginea este asemanatoare cu cea a unui CZ 8x30. Prismele sunt mari comparativ cu un CZ 8x30, interesanta este prinderea lor, sunt cimentate intr-un suport iar intre ele sunt lipite, decolimarea teoretic este imposibila, mai repede se sparge optica in el in caz de soc puternic, dar de decolimat nu are cum. Operatiunea a fost destul de complicata dar mai ales riscanta, pretul la un astfel de binoclu "inafara" am vazut ca e pe la 500 euro sau mai mult, dezlipitea filtrelor e foarte riscanta, undeva spre 300 grade celsius estimez. Intre timp uitati-va la poze ca sunt interesante :) si mai vb pe parcurs, inca nu l-am comparat cu alte binocluri pt ca nu am avut timp si parca nici vremea nu a fost prea grozava pt asa ceva, dar o sa il compar si o sa mai vin cu completari :).