-----------------------------------
romh
28 Feb 2025 00:03


-----------------------------------
Am iesit, cand abia se intuneca, cu tribul omegon format din 15x70 si 2x54.

Pe cer se vedeau doar venus spre vest. Mi-am amintit de fotografiile recente ale lui Iulian si mi-am dat seama ca ma uit la o semiluna difuza, altfel nu intelegeam ce vad, dovada ca imaginea se formeaza in cap in final, nu doar pe retina. Cand s-a mai intunecat un pic, deasupra lui Venus a aparut o steluta, cred HD2454, o stea dubla spectroscopica destul de studiata, aproape 200 publicatii stiintifice dar nu am intrat in detalii.

Spre est se vedea jupiter sus de tot, undeva in stanga marte. Sub jupiter din orion am distins doar rigel si sirius scintila spre orizont. Prin 15x am distins clar doi sateliti. Apoi am scos 2x54 si am icnercat sa ii disting. Din pacate nu am reusit. E pacat pt ca in decembrie/ianuarie, am observat acelasi jupiter tot cu 2x54 pe un cer cu 1 sau 2 bortlle mai bun si puteam sa disting clar langa jupiter un satelit prin 2x54, asta daca nu m-am inselat si era de fapt o stea indepartata. Anw... a meritat sa verific. 

Am revenit la 15x si in dreapta lui Jupiter, mi-au sarit in ochi doua perechi de stele: pe de o parte 72 Tau si Ups Tau, din nou stele foarte studiate, posibil multiple spectroscopice. Mai jos cu o separatie mai mica kap01 Tau si kap02 Tau. Astea  doua nu au fost studiate deloc de doctoranzii nostri. Separatia de 5 minute... paralaxa destul de mare, pmra si pmdec apropiate, comparativ cu celelate stele din vecinatate. Distanta fizica... 15k ua... prea mult, se misca in aceasi directie din motive cosmologice probabil. De asta nu sunt studiate. 

Mai jos de jupiter a aparut aldebaran pe masura ce s-a mai intunecat, am distins cu 15x aceleasi doua perechi de stele pe care le-am observat cu 2x in ianuarie: sig01 Tau si sig02 Tau . O pereche frumoasa dar din pacate optica. Cealalta pereche opusa este formata din tet01 Tau si tet02 Tau. Din nou, pereche optica, in afara de numar ruwe gigantic, sunt la departari prea mari, dar frumos de observat prin lentila. Sunt cateva obiecte apropiate... la cateva zeci de arcsecunde distanta de mag 20, dar satelitul gaia nu a reusit sa le masoare paralaxa iar unele au chiar paralaxa negativa... ceva nou... asa ca pot fi stele f indepartate. 

Incepea sa se intunece de-a binelea, dar a trebuit sa inchei
Seara frumoasa