-----------------------------------
romh
13 Mar 2025 17:25


-----------------------------------
La nebuloasa Pelican din Lebada am vazut trei stele care din pacate sunt doar optice. Dar si aici discutia e mare, in unele lucrari se descriu trei tipuri de stele - duble optice, duble fizice si duble gravitationale... Nu as spune ca imi place, dar ei spun ca daca doua stele au miscare proprie asemanatoare, apoi sunt duble fizice... Dupa aceasta definitie, cele doua stele f apropiate din coltul dreapta sus cu sep de  4sec si 2700ua pot fi duble fizice, dar cred ca definitia asta trebuie adaptata in functie de cat de indepartate sunt stelele...

Lucrul interesant e ca astrometry nu a detectat mai nimic altceva, asa ca a trebuit sa fac niste teste manuale. Am cautat pe o raza de 2 grade si am gasit intre aceasta nebuloasa si Deneb un obiect cu paralaxa 80... ceea ce este interesant deoarece singurul obiect cu paralaxa 80 pe care il stiu este porrima... Steaua se numeste GJ 806 sau DR3 2070115588901082368, la  12 parseci distanta... Apare in niste lucrari de cercetare din 2023 relativ recent... Se pare ca ar avea doua exoplanete observate prin satelitul TESS si niste spectrografe... alte date de citit ... Spor la observatii fotografice. Nu vreau sa le numesc poze pt ca sunt mai mult de atat, prezentari, obs fotografice cred ca este un termen mai apropiat.