-----------------------------------
iulian90
14 Mar 2025 01:13


-----------------------------------
Buna seara tuturor. 

La sfarsitul lui Februarie am facut cateva serii de capturi la obiecte de cer profund cu setup-ul format din telescopul Gigant de 245/1286mm, pe platforma ecuatoriala si camera ZWO ASI 178MM. Am vizat obiecte din constelatiile de iarna, Orion, Auriga, Gemini, Puppis si Monoceros si am inceput cu nebuloasele M 42-M 43, roiuri deschise precum M 35 din Gemini, M 36, M 37,M 38 din Auriga,M 46 ,M 47 din Puppis dar si NGC 2158 din Gemini, NGC 2264 (Pomul de Craciun) si NGC 2261/Hubble's variable nebula din Monoceros, NGC 1907 si NGC 1931 (asociat cu o nebuloasa) din Auriga si cateva planetare, ca NGC 2392 (Eskimo) din Gemini, NGC 2371-2372 (Gemini Nebula) si PK 189+7.1 tot din Gemini gasita intamplator pe ecran, live in timp ce am derulat inapoi cursa la platforma ecuatoriala (avand o cursa limitata de jumatate de ora) dupa ce terminasem cu M 35 si NGC 2158. La inceput cand am dat cursa inapoi la platforma si imaginea s-a stabilizat dupa ce vibratiile s-au amortizat, expunerea in modul live era de 1s in SharpCap, am zarit ceva pufos printre stele in coltul din stanga-jos a ferestrei live a camerei si ma intrebat ce ar putea fi , am miscat putin telescopul din telecomanda platformei si am centrat obiectul misterios si am facut o captura de 120 cadre 2s (am dublat expunerea), iar a doua zi dupa ce am procesat captura respective am analizat imaginea cu obiectul misterios si asa am aflat ca era vorba de o nebuloasa planetara din seria PK, nu departe de steaua Mebsuta, la vreo 2-3 grade sud-vest de ea, fiind vorba de PK 189. Am incercat sa o observ vizual insa fara succes.
Cum multe dintre roiurile deschise erau mari si nu incapeau in intregime in campul camerei ,dar asta nu m-a descurajat si am facut mai multe serii de capturi pentru fiecare tinta apoi am facut mozaicuri cu roiurile intregi, ceva de genul imaginilor facute cu telescoapele Hubble sau Webb. :)  Am prelucrat o parte din capturi insa mai am de lucru, inca nu le-am finalizat pe toate, au fost multe serii de capturi de mi s-a umplut SSD-ul laptopului la un moment dat. :lol: