-----------------------------------
romh
16 Mar 2025 11:58


-----------------------------------
Un mic update pe tema asta... Nu am dezlegat inca misterul asteroizilor... Dar am mai invatat ceva interesant. Ieri cautam ceva in jurul constelatiei monocer dupa ce am vazut niste poze de-ale lui iulian. Ma asteptam sa gasesc epsilon monocerotis. Am gasit o dubla destul de indepartata (Gaia DR3 3030235496196943744) mag15 cu un comp de mag16 la o distanta de 120pc de noi si separatie componente de 1.3 sec sau 160ua, cred ca cea mai mica separatie pe care am vazut-o pana acum la stele cu astfel de paralaxa. dar eroarea de paralaxa era si ea in marja de diferenta si am crezut ca este vorba de aceeasi stea. 

Apoi am descoperit ca pe pagina gaia archive de mai sus miniharta stelara este si ea de fapt un proiect universitar/educational separat - se numeste esa sky... Cu ce m-a ajutat? Se pare ca are mai multe layere/paturi pe care le pot schimba in functie de spectrul pe care vreau sa il analizez... Este butonul din stanga sus. Predefinit este spectrul optic DSS2 dar nu am vazut nimic interesant decat o coada la stea. Am trecut prin mai multe layere si am gasit urmatoarele imagini ale SuperCOSMOS H alpha dar si PanSTARRS DR1. Doar la ultimul am gasit niste urme mai clare de duble, deci nu este o eroare de masura. Este interesant de citit si despre proiectul asta Panstarrs ... se pare ca observatorul din hawaii a folosit o apertura de 1.8 metri si un senzor de 1.4 gigapixeli pt a fotografia cerul instelat... destul de intersant... Asta se intampla in 2016 si setul asta de poze numit DR1 este disponibil in esasky. Ultima mapare DR2 pannstarrs a finisat-o in 2019, dar inca nu apare aici... ar fi interesant de comparat diferentele..

As recomanda tutorialul asta pt mai multe capabilitati ale esasky inclusiv desenarea miscarii proprii direct pe harta....
https://www.youtube.com/watch?v=HtszrCCx7Dw

Un inceput de saptamaina fain