-----------------------------------
iulian90
25 Mar 2025 17:25


-----------------------------------
Salutare tuturor.

Azi dimineata am surprins la limita o eruptie de proportii a regiunii AR 4036 in apropierea limbului vestic al discului solar, in H-alpha. Scanarea am realizat-o cu spectroheliograful de 80mm, insa nu am reusit decat vreo 4 capturi sa fac din cauza timpului incarcat, cu multe treburi, dar si din pricina seeing-ului nu prea bun, ce poate cauza deformari ale imaginilor de la o scanare la alta si nu era fezabil sa fac multe scanari pentru stacking, asa ca am prelucrat doar una din cele 4 scanari, cea in care este surprinsa eruptia aproape de debutul ei. Conform imaginilor de pe site-ul NSO-GONG eruptia din regiunea AR 4036 a avut maximul la ora 08:51 TLR iar eu am facut ultima captura (cea prelucrata) cu doar cateva minute inainte. Si tot conform imaginilor de pe NSO-GONG , a mai fost inca o eruptie de proportii la ora 08:21, inainte sa ma apuc eu de capturi, in regiunile AR 4028-4030, dar am ratat-o.

https://gong2.nso.edu/products/scaleView/view.php?configFile=configs/hAlpha.cfg&productIndex=2
 
Am remarcat eruptia abia dupa ce am extras imaginile din scanari, caci la spectroheliograf nu poti vedea direct  in timp real discul solar pe ecran (ca in cazul capturilor clasice) ci doar o mica parte din spectrul solar pe care se vede o banda luminoasa de-a lungul spectrului, lasata de discul solar, strabatuta in lung de dungi fine sau benzi intunecate ,lasate de detaliile fine din cromosfera sau de petele solare, si care constituie informatia utila cu ajutorul caruia este "developata" imaginea discului solar din scanare cu ajutorul unui soft specializat (JSolex, INTI, SHG ,BASS) . 
Daca stiam de eruptie dinainte, si mai faceam in continuare cateva capturi,poate ca as fi prins maximul eruptiei, in toata splendoarea ei. Dar e bine si asa ca am prins-o cu foarte putin inainte de maxim. :) 
In afara eruptiei din regiunea AR 4036 am mai surpins si trei protuberante din care doua levitand deasuprea limbului vestic in apropierea eruptiei, aparent fara sa il atinga. Una din protuberante este mare si orizontala, cealalta e mai mica si dispersata ,ca un nor terestru iar cea de-a treia si mai mica exact pe limb sub protuberanta mare.
Last edit: chiar si deasupra eruptiei se pot obsera mici protuberante levitante, plus inca una pe limbul estic, dar una normala, lipita pe limb.