-----------------------------------
iulian90
27 Mar 2025 00:10


-----------------------------------
Si aici la Braila prezenta prafului saharian s-a facut simtita prin aspectul laptos al cerului, mai ales cand s-a inseninat pentru scurt timp dupa amiaza, insa dupa vreo ora de cer senin au revenit norii. 

Insa in intervalul de o ora, cu cer senin nu am ezitat sa scot spectroheliograful si sa fac o incercare la Soare, in conditiile date, prin stratul de praf saharian si ceva pacla si iata ca m-am ales cu rezultate bune. Am scanat discul solar cu spectroheliogreful de 80mm numai in banda H-alpha dar am facut 15 scanari pentru stacking (seeingul a fost mai bun ca ieri) pana cand s-au stricat iar conditiile, iar norii au navalit peste Soare. 
Am vizat partea centrala a discului intrucat nu incape in intregime pe senzorul camerei, si am surprins protuberanta cea mare de pe limbul vestic, care era vizibila si ieri, astazi avand un aspect diferit. Incolo, un peisaj diferit pe discul solar; locul regiunilor foarte active din apropierea limbului vestic de ieri, l-au luat astazi alte regiuni din partea estica a discului si anume AR 4041 si AR 4043, cele mai active, apoi si alte regiuni din apropiere ca AR 4038, AR 4039, AR 4040 si AR 4042, nu la fel de active ca primele doua mentionate. Si pe limbul estic se poate observa o protuberanta mica dar luminoasa, probabil produsa de vreo eruptie.