-----------------------------------
iulian90
28 Mar 2025 23:51


-----------------------------------
Subscriu si eu la cele spuse de Gabriel; in conditii de transparenta slaba , prin ceata, praf si mai ales prin nori semitransparenti Cirrus detaliile foarte fine se pierd ca urmare a scaderii contrastului dar si a raportului semnal-zgomot mai scazut ca urmare a scaderii luminozitatii imaginii discului solar produsa de transparenta slaba a cerului, deci si zgomotul mai ridicat poate sa "manance" din detaliile fine, cel putin asta am observat si eu in imaginile in lumina alba facute cu diverse camere si instrumente (Philips Toucam modat, Celestron NexImage, Point Grey Chameleon si ASI178MM - 114/900mm , 130/900mm cu fltru solar). 
Din ce am observat pana acum ,de regula, cand cerul e limpede si curat turbulenta e mai proasta si poate strica detaliile fine mai mult decat transparenta slaba asociata cu seeing bun, dar sunt si zile cu cer senin curat si seeing bun, destul de rar ce-i drept si numai pe la orele diminetii, in care se pot obtine cele mai bune rezultate in materie de imagini solare la focale mari. Sau mai pot fi si zile cu transparenta slaba si seeing prost, am avut parte si de asemenea zile.

In ceea ce priveste tehnologia SHG , intr-adevar, un spectroheliograf are de regula o rezolutie spatiala inferioara celei obtinute cu un setup clasic (cu etalon sau filtru solar clasic) si depinde in mai mare masura de latimea fantei in raport cu diametrul imaginii discului solar focalizat pe aceasta, decat de rezolutia maxima a instrumentului la care este atasat SHG-ul. 
Cu cat fanta e mai ingusta cu atat rezolutia unui SHG e mai mare, acelasi lucru este valabil si cu cat imaginea discului solar focalizata pe fanta e mai mare in raport cu latimea fantei, deci pentru a creste rezolutia unui SHG (pentru a o aduce macar aproape de rezolutia instrumentului pe care este montat SHG-ul) fie trebuie utilizata o fanta cat mai ingusta, ceea ce este greu de indeplinit pentru latimi sub 15 microni (fantele cu lamele prezinta neregularitati microscopice care genereaza linii si benzi transversale pe spectru, plus ca nu prea mentine un paralelism riguros intre lamele la asemenea latimi atat de mici, cele de inalta calitate pe suport de sticla sau mai ales cuart sunt scumpe - mai exista si varianta cu fanta reflectiva cilindrica - confectionata dintr-un ac de cusut cu suprafata de calitate care prezinta un paralelism bun asigurat prin forma cilindica a suprafetei reflective - solutie la care am recus si eu si a dat rezultate bune), fie o focala efectiva cat mai mare (ultima solutie e mai la indemana, intercaland un Barlow inaintea fantei, insa poate mari cam mult imaginea si scade destul de mult campul real pe senzorul camerei). In rest ,un SHG e mai ieftin si mai versatil decat un etalon cand vine vorba de gama de frecvente de lucru, dar si banda de trecere, care la focale mari pe partea de spectroscop a unui SHG (colimator/obiectiv de camera), respectiv cu retele de difractie cu nr. de linii/mm mai mare si deci cu dispersie mare, poate fi uneori superioara benzii de trecere a unui etalon.

Teo. Faina imaginea cu Soarele in H-alpha. Aici la Braila s-a stricat vremea de vreo doua zile, abia duminica s-ar ivi ceva sanse de cer partial senin in care as putea sa mai fac o serie rapida de scanari la Soare, insa nimic nu e sigur cu vremea aceasta capricioasa  si tot mai imprevizibila.

Gabriel. Imaginile au iesit destul de bune in ciuda conditiilor meteo nefavorabile. :)