-----------------------------------
zoth
02 Apr 2025 09:50


-----------------------------------
... u&#537;or blur albastru la obiectivul de 80 , &#537;i ceva blur turcoaz la celelalte trei .
Teoretic da dar trebuie sa fim atenti pentru ca aceste desene ne pot pacali foarte usor daca nu sunt privite cu atentie. Norocul nostru e ca langa fiecare avem atasate niste valori numerice, valoarea RMS a spotului policromatic si limita de difractie. Prima valoare fiind una medie e mai putin intuitiva si e mai greu de interpretat, de aceea va propun sa o transformam in valoare maxima si apoi sa o raportam/impartim la limita de difractie. Vom obtine in felul acesta urmatoarele rezultate: valoarea maxima a spotului axial policromatic va depasi cu 4% limita de difractie in cazul ED80, cu 31% in cazul ED70, cu 41% in cazul ED102 si cu 52% in cazul ED110. Iata asadar niste diferente semnificative pe care le-am fi intuit destul de greu doar privind desenele de mai sus. Asadar blurul turcoaz se transforma intr-un veritabil cromatism rezidual in cazul lunetelor de 102 si 110.

... fara un fitru contrast booster e o luneta achromata.
Prima mea experienta cu aceasta clasa de lunete a fost cu Astro Professional ED110 si am avut exact aceeasi senzatie ca si tine. Am si scris despre ea cu ani in urma ca se comporta ca un acromat cu focala mai lunga. Explicatia se afla mai sus.