-----------------------------------
iulian90
02 Apr 2025 22:03


-----------------------------------
Salutare tuturor. 

Iata ca astazi am avut parte de putin cer senin dupa amiaza in care am putut scana Soarele cu spectroheliograful de 60mm (cel vechi) pe mai multe lungimi de unda printre care H-alpha, He-D3 dar si pe noile linii FeII 5018,45A si Fe XIV 5302.86A. As mai fi vrut si pe liniile Fe X 6374A si Ti 4468A sa mai scanez Soarele, dar miracolul nu a tinut mai mult de o ora si ,desi capturile in sine au durat putin ,cautarea liniilor respective ,reglajele de spectru,centrarea liniilor,  reglajul de  focus spectru si focus disc solar pe fanta urmat de scanari de test si verificat focalizarea pe imagini, mi-au luat cel mai mult timp, si timpul a trecut ca trenul prin gara fara sa imi dau seama.. iar norii au revenit si au acoperit Soarele. 
Dar sunt foarte multumit si asa, caci linia Fe II 5018.45 A m-a uimit tare prin faptul ca prezenta semnal destul de puternic pe imaginea bruta , nori de Fe II bine vizibili, asemanatori cu cei de He-D3, in dreptul regiunilor dar si in afara acestora, chiar mai bine vizibili decat norii de He. Linia Fe II nu este chiar obscura ci este bine vizibila ,destul de lata dar relativ difuza si combinata cu o linie subtire de Ni I (nichel) 5018.28A ce da un aspect de linie dubla impreuna cu linia de Fe II 5018.45A. 
Si mai interesant este faptul ca norii sunt mai vizibili pe flancul rosu al liniei Fe II decat pe centrul sau, deci undeva pe la 5018.5-5018.6 A se vad cel mai bine norii pe discul solar din ce am observat in urma analizarii scanarilor atat cu softul SHG cat si cu JSolex.

De scanarile pe linia Fe XIV 5302 urmeaza sa ma ocup fie in seara asta fie de maine.