-----------------------------------
zoth
03 Apr 2025 10:45


-----------------------------------
Cu o depasire de 31% a limitei de difractie si ED70 arata cromatism rezidual, mai mic evident si as spune nederanjant dar exista si este vizibil mai ales cand treci de 100x magnificatie.
ED80 insa este singura luneta din serie care da o imagine curata, spotul axial policromatic depaseste doar cu 4% limita de difractie si vizual e greu discernabil daca ceva nepotrivit se intampla acolo, chiar si la 2D magnificatie. Daca aceasta luneta ar fi fost fabricata la un raport focal de cel putin 7,5-8 cu siguranta putea sa bata linistita la poarta clasei SD.

La toate lunetele din aceasta clasa care mi-au trecut prin mana am descoperit o optica prelucrata corect fara probleme marginale, centrale sau zonale, din punctul asta de vedere nu am nici un repros. Evident ca posibilitatea unui accident nu poate fi exclusa dar eu nu am intalnit asa ceva pana acum. Totusi, ce pare sa lipseasca cu desavarsire este optimizarea finala a raspunsului lunetelor. Este posibil sa fie o faza lipsa din procesul de fabricatie chinezesc, nu am idee. Primul ED110 arata o supracorectie sferica de magnitudine medie. Nu am apucat sa o optimizez pentru ca am dat-o intre timp. ED102 arata subcorectie de magnitudine mica si se putea folosi asa cum a venit. ED70 arata accidental sau nu o corectie impecabila datorata probabil abtibildului QC Passed lipit pe luneta iar ultimul ED80 arata o subcorectie de magnitudine medie si am fost nevoit sa intervin asupra lui.