-----------------------------------
zoth
05 Apr 2025 10:50


-----------------------------------
Multumesc pentru comentariu. Se pare ca faza optimizarii finale chiar lipseste pentru ca am intalnit situatii similare cu cele expuse mai sus si la lunete mult mai scumpe care poate ar merita un strop de optimizare, macar din cauza pretului mare daca nu de altceva ..
Si totusi ceva ma face sa cred ca cineva s-a gandit la posibilitatea optimizarii .. desfacand obiectivul de pe ED80 am gasit intre lentile un inel spatiator cu grosimea de 1,6mm .. parametru care nu e cerut musai de un obiectiv Fraunhofer. Clar acolo e loc de reglaj!
Daca as fi intalnit un inel spatiator de 0,1-0,2mm si tinand cont ca la astfel de obiective R2<R3, adica spatierea axiala este mai mica decat cea marginala, era clar ca nu mai e loc de "intors" cel putin in cazul obiectivelor care arata subcorectie.
Ca sa va dati seama de anvergura abaterii raspunsului (subcorectiei), trebuie sa va spun ca pentru echilibrarea obiectivului a trebuit sa reduc grosimea inelului spatiator de la 1,6 la 1,35mm, evident in pasi succesivi pana am cazut pe solutie.

As spune cateva cuvinte si despre macanica chiar daca nu ma pricep la domeniul respectiv. Cel putin modelele noi dau senzatia ca sunt foarte robuste si bine inchegate, prelucrarile sunt facute cu acuratete si precizie si la o calitate desavarsita. Se simte imediat ca prelucrarile sunt facute pe masini CNC de ultima generatie si ce ma incanta cel mai mult e faptul ca s-a renuntat la imbinarea cu suruburi (ex focuser/tub) si s-a generalizat imbinarea filetata cu umar de sprijin. In felul asta prin strangere piesele se autoaliniaza pe axa optica/mecanica rezultand la final o constructie solida si precisa.

Pe moment cam astea ar fi observatiile mele ..
Daca sunt intrebari sau nelamuriri .. incercam sa le rezolvam  :)