-----------------------------------
iulian90
09 Apr 2025 23:16


-----------------------------------
Si o versiune imbunatatita a imaginii cu roiul asociat cu nebulozitate NGC 1931 din constelatia Auriga, la care am mai adaugat vreo 2000 cadre de 2s (stranse in martie) la cele 292 din februarie, astfel ca am adunat 2346 cadre in total, adica o ora si 18 minute de integrare, iar nebulozitatea asociata cu roiul NGC 1931 iese mult mai bine in evidenta. La fel ca si in cazul tintei precedente de mai sus ,pentru varianta color am utilizat combinatia LRGB folosind o imagine color veche facuta cu camera Canon 450D si luneta de 80/900mm. 
Nivelul de rosu predominant din imaginea color veche (postata mai sus) poate fi si de la balansul de alb reglat necorespunzator la camera Canon care tragea spre rosu, la care se mai adauga virajul spre galben al lunetei de 80/900mm ca urmare a cromatismului care il prezinta. Atunci cand am facut pozele color cu camera Canon 450D nu mi-aduc aminte sa fi utilizat vreun filtru care sa produca virajul spre rosu a imaginii color vechi. 
La varianta color LRGB am mai redus din rosu iar fundalul l-am adus cat mai neutru.

Last Edit: am mai pus o varianta color mai corecta cu NGC 1931; uitasem ca in martie am mai tras o serie de 70 poze color cu Canon 450 prin reflectorul de 130mm, tocmai pentru a captura culorile corecte reale ale nebuloasei. De data asta camera a avut balans de alb mai corect si nu am mai avut viraj de nuanta intrucat reflectorul nu prezinta deloc cromatism si culorile nebuloasei sunt cele corecte, desi predomina in continuare rosul in nebuloasa, zona cea mai luminoasa apare de un rosu mai sters decat zonele periferice si nu invers, cum apare in variantele color anterioare bazate pe imaginea color veche. Dealtfel si in imagini de pe net , facute de alti astronomi ,culorile nebulozitatatii din NGC 1931 apar cam la fel ca in aceasta ultima varianta color. In plus mai apare si o nebuloasa de reflexie albastruie in preajma nebuloasei principale, ceea  ce in variantele anterioare aparea mai mult monocroma decat color. 
Alaturi de ultima varianta color a lui NGC 1931 am mai pus si noua imagine color facuta cu Canon 450D prin reflectorul de 130mm (test2) ,ce am folosit-o in combinatia LRGB pentru ultima varianta color a imaginii finale cu NGC 1931, este destul de blurata intrucat am dorit sa extrag numai informatia de culoare pentru a o combina cu luminanta, adica imaginea finala mono facuta cu ASI 178 si Gigantul de 245mm.