-----------------------------------
Catalin Fus
01 Mai 2008 21:06

...
-----------------------------------
@ Tavi

pai daca sisteme cassegrain clasice nu prea sint de vinzare => sint proaste

si eu am cerut exemple de citeva zile.....si NIK!!!

@ Claudiu

tot ceea ce trebuie sa inteleaga TOATA lumea pe care o intereseaza un sistem optic de genul asta, este ca in primul rind calitatea conteaza.

regulile de aur sint :

1. calitatea sistemului
2. apertura (cit mai mare....dar nu peste 16'' de preferat)
3. obstructia centrala ( cit mai mica)


cu cit sint mai multe sticle pina la ocular cu atit mai rau...deasemenea daca ai o obstructie centrala f mare ( de obicei calculata la peste 30% ) incepi sa pierzi din detaliile fine ale planetelor datorita imprastierii luminii de catre aceasta obstructie in discul airy si detaliile devin 'sterse'

Ca si sistem la aceeasi apertura, un Mak de calitate e de preferat datorita contrastului mai bun si a portabilitatii instrumentului.
Un newton cu oglinda f buna si obstructie mica pus pe o platf eq poate da rezultate excelente ptr planete :) mai ales la aperturi mai mari de 6-7 tzoli unde Makurile de calitate sar brusc la pret.

Ca si amplificare Powermate e cea mai buna alegere. Iti spun din proprie exeperienta deoarece mi-au trecut ceva Barlow-uri prin mina iar cel la care m-am oprit e un Powermate de 2'' de 4x. Acum incerc sa imi cumpar si unul de 2'' 2x...


Catalin